Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.6.22 / dotaz č. 139611
Dobrý den
prosím o radu.V našem bytovém domě ,chce jeden vlastník bytu v suterénu tohoto domu- bývalé prádelně topit krbovými kamny.V celém domě se topí plynem a tak mám obavu,že i přes vyvložkování komínu může dojít k výbuchu.Komíny jsou vedle sebe.Je to vůbec přípustné?Děkuji za odpověď
Spaliny produkované plynovými spotřebiči neobsahují výbušné látky a pouze zcela minimální množství látek potenciálně hořlavých. Při souběžném vedení v oddělených trubkách, tedy nebezpečí výbuchu nehrozí.
Problémem může být teplotní ovlivnění, zejména, pokud jsou spaliny plynových kondenzačních kotlů odváděny plastovými vložkami, které mají obecně teplotní odolnost pouze do cca 120°C.
V případě spalin pevných paliv musí být rovněž posuzována obecná požární bezpečnost celého odtahu spalin, a to i v případě vložkování.
Pro instalaci nového spotřebiče (v bytovém domě zvláště), by vždy mělo platit, že před realizací je celý záměr posouzen kominíkem, nebo raději revizním technikem spalinových cest. Při realizaci musí být totiž dodržena poměrně rozsáhlá legislativa (vyhl.268/2009 Sb., ČSN 73 4201, ČSN 06 1008 a další), navíc před uvedením do provozu musí být na celou spalinovou cestu vypracována revize (dle zákona 166/1985 Sb. a vyhlášky 34/2016 Sb.).
Při splnění výše uvedeného není souběh odtahů spalin různých spotřebičů obecně legislativně zakázán.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk