Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.22 / dotaz č. 140607
Dobrý den,

našel jsem vás jako poradnu EKIS a poroto požádám o pomoc, zdali to bud možné.
Rodinný dům, nezateplený, zdivo 38 cm tlusté. Severní strana 5 cm polystyren.
Topení kondenzační plyn kotel, voda bojler+ plyn. kotel.
Nevím zdali dát kamna na dřevo s výměníkem, nebo tepelné čerpadlo, nebo solar. panely a k tomu tep. čerpadlo, nebo levnější ele. kotel. V domě jsou deskové radiátory, kromě haly, kde pomáhá podlahové topení.
Děkuji za případnou pomoc.
Dobrý den,
odpověď na Vaši otázku není obecně vůbec jednoduchá a nelze ji tedy vyřídit korespondenčně, neboť do rozhodování vstupuje mnoho výchozích okrajových podmínek a současná energetická krize se výrazně podílí na nejistotách, které optimální rozhodnutí ještě podstatně znesnadňují.
Přesto lze doporučit primárně se zabývat nejdůležitějším opatřením, které bude směřovat ke snížení spotřeby energie na nejnižší rozumně možnou úroveň, a to s využitím programu Nová zelená úsporám, který dotuje až 50% prokázaných vynaložených nákladů, ať dodavatelsky nebo za materiál při svépomoci. Toto opatření je naprosto univerzální a s trvalým účinkem. Veškeré informace k podmínkám, které je nutno splnit, a výši dotace najdete v dokumentu „Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory programu Nová zelená úsporám v rámci Národního plánu obnovy RODINNÉ DOMY“ na adrese
https://novazelenausporam.cz/dokument/2532
Konečným výsledkem by mělo být Vaše rozhodnutí, jaký si přejete mít cílový stav domu a tomu pak přizpůsobit možnou úpravu tepelného zdroje. K postupné pomoci při rozhodování a dalších krocích můžete využít osobní konzultace ve středisku EKIS, nebo sledovat stránky www.mpo-efekt.cz a tam plánované otevření mobilních EKIS, do nichž se v současnosti mohou hlásit příslušní specialisté do 31.7.2022. Po zveřejnění jejich seznamu si pak budete moci vybrat specialistu, který Vás provede celou procedurou přímo na místě od začátku až po dotaci.
S pozdravem J. Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský - EKIS Vysoké Mýto Czechia-Moravia
Téma:  Vytápění
tisk