Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.22 / dotaz č. 140686
Dobrý den,
Koupili jsme si rodinný dům z 60. let v Jihlavě, má zateplenou fasádu 8 cm polystyrenu. Vytápění a ohřev vody provádí 20 let starý turbo kotel. Okna máme na sever nová trojskla a jih starší dvojskla. Střechu je orientovaná na jih svítí na ni od východu po západ slunce. Chtěli bychom poradit jakou cestou se dát k energetické úspoře. Zda zvolit fotovoltaiku, tepelná čerpadlo, zateplení nebo nějakou jinou možnost.
Dobrý den,
Nejvhodnějším řešením by bylo, kontaktování, některého ze středisek EKIS a osobně probrat možnosti úspor energie. Středisko EKIS vám nabídne bezúplatnou osobní konzultaci.

Jak sám naznačujete v dotazu, možnosti jsou asi zateplení, teplené čerpadlo nebo fotovoltaika.
Na zateplení a FVE systém bude pravděpodobně možné i žádat o dotaci z programu nová zelená úsporám.
Vzhledem k faktu částečného zateplení budovy nelze očekávat nějakou rozumnou návratnost v případě realizace zateplení. Nicméně zateplení domu by bylo možné provést další vrstvou EPS tl. cca 8-10cm. Zaměřil bych se ovšem na případné zateplení půdy, potažmo střechy.

Výměna kotle (20let plyn) za nový zdroj teplené čerpadlo, může být jedním z úsporných opatření. Nicméně návratnost této investice je též vysoká a na tuto výměnu nebudeme moci žádat o dotaci.
Plynový kotel bude odhadem 2-5 let ještě bez větších obtíží provozován, a tak výměnu zdroje tepla bych směřoval až k životnosti kotle na plyn. Provoz plynového kotle je i za stávajících cen srovnatelný s provozem tepelného čerpadla.

Investice do FVE systému, vzhledem k vytápění plynem a asi i ohřev vody plynem, není spotřebě energie v budově taková, aby se nám investice do FVE vyplatila. Pokud ovšem spojíme instalaci FVE systému s tepleným čerpadlem, může být už i FVE rentabilní a po vyřízení dotace na daný systém i návratný. Toto je možnost, kterou se vydat k úsporám energie.

Dále úsporu energie zajistím jednoduchými, uživatelskými kroky. Nepřetápět budovu (optimální teplota 20°C), LED osvětlení a jiné.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Bohutínský - EKIS Jihlava EAV
Téma:  Vytápění
tisk