Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.8.22 / dotaz č. 141428
Dobrý den,
dotázal bych se na nutnost omítnutí vnitřní, podstřešní části komína a dále, pokud tato povinnost existuje, kde v legislativních materiálech tuto informaci najdu.
Děkuji.
S pozdravem
Nutnost ani typ povrchové úpravy komínového tělesa v podstřešní části není taxativně zakotven v legislativě. Tuto podmínku si v některých případech kladou výrobci konkrétních komínových systémů ve svých montážních návodech. Pokud tomu tak je, a požadovaná povrchová úprava není provedena, může být stavba komínu posouzena v rámci revize jako nesystémová, tj. provedena odchylně od montážního návodu výrobce. Tuto možnost sice legislativa nevylučuje, ale současně v tomto případě zbavuje výrobce komínového systému odpovědnosti za jeho funkčnost a tuto odpovědnost v plné šíři přenáší na zhotovitele. V případě svépomocné montáže tedy na majitele nemovitosti.

Z výše uvedeného vyplývá, že montážní návod výrobce je velice „silným" dokumentem a není vhodné ho nedodržet. Bohužel je smutnou pravdou, že této situace využívají méně seriózní výrobci ...

Odkazy legislativně popisující výše uvedenou situaci lze dohledat ve vyhlášce 268/2009 Sb., vyhl.34/2016 Sb., ČSN 73 4201 a nařízení EP a Rady 305/2011.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk