Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.8.22 / dotaz č. 141535
Dobrý den, mám krbová interierová kamna na pelety o výkonu 5 KW kamna mají odtahový ventilátor. Typ extraflame ROSY. Výška komínu 5,5 m. Dotaz Jaký musí být průměr komínového tělesa, když průměr výstupu kouřovodu z topidla je 8O mm. Je nutné vložkování a jakým materiálem.


děkuji za odpověď
Při návrhu spalinové cesty je obecně třeba vycházet z aktuálního znění vyhlášky 268/2009 Sb.. Pro obecný přístup by neměly být opomenuty §8 a §10 obsahující obecné požadavky na optimalizaci řešení. Problémem peletových spotřebičů ovšem je §24 stejné vyhlášky, který se v širokém rozsahu odkazuje na národní normu ČSN 73 4201, která je ovšem na řešení odtahu peletových spotřebičů velice skoupá a obsahuje na dané téma pouze jednu zmínku. Tato poznámka sice dovoluje zmenšení průměru odtahu spalin, ovšem pouze na základě vyjádření výrobce daného spotřebiče. V současné době nám není znám výrobce, který by takový striktní požadavek zapracoval do své dokumentace.

Z výše uvedeného bývá (zejména kominíky) často dovozováno, že i pro peletové spotřebiče musí být použito obecné normové pravidlo o nejmenším dovoleném průměru odtahu spalin pro pevná paliva, tedy DN 140 mm. Souvisí to i s tím, že odtahový ventilátor obvykle nezajistí přetlak v celé spalinové cestě, která se tak musí navrhovat v atmosférickém režimu s přirozeným tahem. Tím se kruh uzavře, a to zdánlivě bez možnosti optimálního řešení, protože průměr odkouření 140 mm obvykle optimální není.

Pro optimalizaci ovšem lze hledat oporu ve výše uvedených § 8 a 10 vyhlášky.

Prakticky lze postupovat tak, že se provede výpočet spalinové cesty dle EN 13 384 pro všechny dimenze od DN 80 až po DN 140 a dle výsledků se vybere řešení nejoptimálnější. Obvykle se ukáže jako optimální průměr 80 mm na kouřovodu a 80 nebo 100 mm na komínu. Pro realizaci se většinou používá nerezová vložka nebo nerezový izolovaný komín.

Uvedený výpočet by měl zvládnout teoreticky každý kominík, obvykle za úhradu – podle složitosti a množství variant cca 2 – 3.000,- Kč.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk