Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.8.22 / dotaz č. 141732
Dobrý den,

mám na Vás dotazy z oblasti vytápění a případné náhrady nebo spíše doplnění k současnému vytápění RD a TUV , které je zajištěno kondenzačním plynovým kotlem BAXI Luna Platinum plus zásobník na vodu +zásobník BAXI UB120l INOX.

V návaznosti na současnou situaci na trhu s cenou plynu a 125% navýšení ceny plynu a 100% navýšení elektriky jsem nucena řešit doplnění vytápění a moje úvahy jsou následující

1/ doplnit vytápění tepelným čerpadlem VZDUCH - VZDUCH, které bude pouze dotápět a létě chladit, a tím se sníží spotřeba plynu, a zároveň bude snad možné si snížit cenu elektrické energie. Nebude také nutné, pravděpodobně, měnit zásobník na teplou vodu (zůstane stávající), který v případě použití t.čerpardla VZDUCH-VODA musí mít několika násobný oproti stávajícímu na 120l. Dotápět tak bude stávající plyn kotel včetně ohřevu vody. Tím se snad sníží i množství odebraného plynu.

2/ Dále k tomu doplnit fotovoltaické panely pro výrobu elektřiny, aby byl RD soběstačný, alespoň v některých měsících. Případně řešit bateriemi.

3/ Nebo změnit plynový kotel na elektrický - zde si však nejsem jista, zda lze vyměnit pouze kotel nebo je nutné nahradit i zásobník vody, a zda vůbec tato výměna vzhledem k cenám dávala smysl i při vlastní fotovoltaice.

4/ udělat kompletní výměnu otopného systému (topení v podlaze) a využít tepelného čerpadla VZDUCH-VODA opět s napojením na fotovoltaiku, což pravděpodobně bude nutné doplnit i elektrokotlem.

Prosím o informaci.
Dobrý den,

k Vašim úvahám:

ad1) Ano TČ vzduch/vzduch je také možná varianta, která přispěje ke snížení ceny za kWh elektřiny, vlivem přechodu na distribuční sazbu pro elektrické vytápění. TČ má také průměrně dvoj až trojnásobně vyšší účinnost „výroby“ tepla. Na druhou stranu elektřina je aktuálně stále dražší než zemní plyn. Do toho je nutné zvážit ještě investiční náklady na TČ. Ve výsledku tedy nebude úspora příliš velká, a proto bude záležet zejména na investičních nákladech za TČ.

ad2) Fotovoltaická elektrárna má určitě velký význam a její přínos bude zřejmě vyšší než náhrada plynového kotle tepelným čerpadlem. Vhodným návrhem lze ušetřit elektrickou energii pro běžné spotřebiče a také zemní plyn při ohřevu vody akumulací přebytečné energie do zásobníku (bojleru) v období přibližně jaro až podzim.

ad3) Tato náhrada prozatím nemá smysl ani v kombinaci s FVE. Cena plynu, byť je vysoká (dle aktuálních ceníků i 5 Kč/kWh), je pořád nižší než cena elektrické energie dle aktuálních ceníků pro tarif elektrického vytápění (8-9 Kč/kWh). Množství energie, které „protopíte“ v zimě, kdy FVE téměř nevyrábí energii, by znamenalo rapidní nárůst ceny za spotřebu v domě.

ad4) Totální rekonstrukce otopné soustavy je také možná, nicméně bude poměrně nákladná. Zde záleží zejména na stavu otopné soustavy. Doplnění FVE určitě pomůže pro běžné spotřebiče a ohřevu vody. Na vytápění se však bude podílet velmi malým procentem, zejména v přechodném období jaro a podzim. Elektrokotel je velmi často již osazen ve vnitřní jednotce TČ, nicméně jako záložní (bivalentní) zdroj lze využít také stávající plynový kotel a v případě větších mrazů vytápět občas plynem.
Odpovídá:  Ing. Matouš Juráň - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk