Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.22 / dotaz č. 141741
Dobrý den, chci instalovat kamna na pelety. V domě z roku cca 1820 je metr krát metr široký komín. Používal se do roku 1993. Staci po zkontrolování komínu vybourat zazdeny otvor a nainstalovat kamna, nebo bude nutný větší zásah, např. vyvlozkovani komínu?


Realizace každého spotřebiče vyžaduje obecně vyřešení minimálně tří problémů:

přísunu paliva
přívodu vzduchu pro spalování
odvodu spalin.
Uvedené problémy se musí vyřešit tak, aby společně s konkrétním spotřebičem vytvořily optimálně fungující soustavu.

Už z podstaty je tedy zřejmé, že se jedná o, na jednu stranu komplexní, ale na druhou vysoce individuální záležitost. Nelze tedy seriózně odpovědět na otázku vytrženou z kontextu bez znalostí všech vazeb.

Jak tedy prakticky postupovat, aby vše proběhlo dle platné legislativy a aby spotřebič dosahoval předpokládaných vlastností?

Pro začátek je třeba zpracovat návrh řešení, tedy specifikovat spotřebič a možnosti přívodu paliva, vzduchu a odvodu spalin. To lze udělat poměrně jednoduše svépomocí. V dalším kroku ale musí být tato obvykle „laická" představa posouzena odborníkem, který ověří funkčnost fungování spalovací soustavy, a to nejjednodušeji výpočtem dle ČSN EN 13 384-1. Teprve potom bude moci tento odborník zodpovědně odpovědět na partikulární dotazy (včetně toho Vašeho).

Obecně lze očekávat, že systém přívod vzduchu/odvod spalin bude vyžadovat „větší zásah" a služby odborníka se v tomto případě vyplatí.

Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk