Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.22 / dotaz č. 141843
Dobrý den, chci stavět pasivní dům, 2 patra celkem 120m2 (jednoduchý kvádr se sedlovou střechou). TZ budou kolem 2,5, takže 15kW/m2 ročně. Dodavatelská firma specializující se na pasivy mne doporučuje topení elektřinou a odrazuje od komínu (nenávratná investice, riziko vzduchotěsnosti), s tím, že doporučuje solární elektrárnu a využívání virtuálních úložišť. Tepelné čerpadlo považují za potenciálně poruchovou drahou nenávratnou investici. Podle výpočtů mě to dává částečně smysl ovšem rád bych měl záložní zdroj s komínem, nebo kdyby se svět ještě víc "cenově porouchal" abych měl levnější vytápění. Lze realizovat například krb s komínem? Celkem se mi líbí peletky, nelze udělat jen jednoduchý peletkový krb v obýváku, který by rozdistribuoval teplo skrz vzduchotechniku? Na použití peletek a nebo krbu mě bylo řečeno, že musím mít akumulační nádobu.

Dotaz: Jaké je možné vytápění jako doplněk k solárům (uvažujme 7-8kWp) + přímotopům? Jaké jsou přibližné ceny těchto systémů a co můžete doporučit? Má to vůbec smysl?
Realizace krbu s komínem jako jednoho ze zdrojů vytápění není technicky problém vyřešit po všech stránkách (vzduchotěsnost, tepelná izolace). Dokonce lze realizovat i krbová kamna na pelety s automatickým provozem. Při instalaci krbu jako zdroje, je opravdu vhodná instalace akumulační nádoby tak, aby se prostor, kde se zdroj nachází nepřehříval a teplo bylo efektivně rozvedeno po celém objektu. Na rozvedení tepla skrze řízené větrání lze spoléhat jen velmi omezeně.

Kombinace FVE panelů a krbové vložky (pokud je to pro investora příjemná představa živého ohně v interiéru) může být dobrou, funkční i ekonomickou volbou.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk