Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.9.22 / dotaz č. 142325
Kontrolní výpočet spalinové cesty při rekonstrukci. Krbová kamna La NordicaEmiliana. Vzduch z místnosti. Zděný komín, vyvložkovaný nerezovou flexi vložkou DN 140 mm. Účinná výška 7,5 m.
Orientační výpočet byl zpracován pro zděný komín, vyvložkovaný nerezovou, flexi vložkou bez izolace (tepelný odpor komínové konstrukce dopočítán 0,22 m2.K/W). Přívod vzduchu ke spotřebiči je zajištěn z místnost. Výpočtem byla ověřována dimenze nerezové vložky DN 140 mm (dle požadavku tazatele), do které by měla být připojena krbová kamna La Nordica Emiliana o jmenovitém výkonu 7,5 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 207°C, hmotnostní průtok spalin 3,8 g/s a požadavek na tah 10 Pa (hodnoty dle technických informací výrobce spotřebiče). Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 7,5 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 140, při účinné výšce 7,5 m je splněna tlaková podmínka. Není splněna teplotní podmínka a rychlost proudění spalin.
Tlaková podmínka je splněna s rezervou 6,9 Pa. Teplotní podmínka není splněna o 30,2°C. Může docházet ke kondenzaci a následnému dehtování. Rychlost proudění spalin vyšla 0,26 m/s, přičemž normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk