Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.22 / dotaz č. 143446
Dobrý den, v naší bytovce jsou 2 komíny, pro každou polovinu domu jeden se 4 šachtami. Protože jsou 2 byty nad sebou, jsou pro plynový turbokotel vyvložkované je 2 šachty a zbylé dvě volné. Dvířka do šachet komína jsou na půdě i ve sklepě. Původně sloužil komín pro kotle na tuhá paliva ve sklepě. Lze využít jednu z volných šachet např. pro krbová kamna, popř. jaká povolení musím mít? Děkuji za odpověď.
Pro využití stávajícího průduchu ve sdruženém komínu musí být splněny minimálně dvě základní povinnosti:
1. Je třeba protokolárně (zápisem z členské schůze a pod.) zapsat Váš nárok na využití daného průduchu. Tento zápis, ve kterém bude zaznamenáno, že daný průduch je vyhrazen výhradně a jenom pro Vaše použití, by měli podepsat minimálně všichni majitelé bytových jednotek, kterými komín prochází.
2. Komínový průduch musí před realizací prohlédnout kominík a písemně osvědčit jeho vhodnost pro připojení Vámi vybraného spotřebiče. Pokud kominík zjistí vady (např. poškození vnitřního povrchu, netěsnosti, nestabilitu, další sopouchy, kontakt komínu s hořlavými materiály a pod.), navrhne způsob řešení tak, aby spalinová cesta byla provozně způsobilá. Samozřejmě se může stát, že až při této prohlídce zjistí, že daný průduch je již využíván (často například pro vedení anténních kabelů nebo odtah digestoře), nebo že nutné opravy jsou ekonomicky nerentabilní.
Z hlediska legislativy (stavebního zákona - § 103) je vhodné se o nutnosti ohlášení realizace domluvit s místně příslušným stavebním úřadem.
Při realizaci je třeba pamatovat na to, že připojením spotřebiče do nepoužívané spalinové cesty vznikne z hlediska legislativy nová spalinová cesta, která podléhá revizi spalinových cest, a to podle stávajících technických požadavků (vyh. 268/2009 Sb., ČSN 73 4201 a další). Obvyklými problémy je zejména přívod spalovacího vzduchu a dodržení bezpečné požární vzdálenosti. Lze doporučit, svěřit realizaci odborné firmě, která jako součást dodávky zajistí i vystavení kompletní revizní zprávy spalinové cesty.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk