Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.22 / dotaz č. 144036
Dobrý den,
měl bych dotaz k dodatečnému zateplení stropů na starém domku. Renovuji domek po rodičích a chtěl bych zateplit stropy. Celá půda je ,,přírodně větraná", část je pochozí, část nepochozí z důvodu svažující se nízké střechy. Jelikož se nám i v okolních domech pohybují po půdách kuny, nechci riskovat zateplení na půdě, abych jim nevytvořil ještě lepší podmínky a na dokonalé zabezpečení izolace tam nemám možnosti, tak se chci zeptat, zda by šla varianta zateplení zevnitř místností, při využití sníženého podhledu ze sádrokartonu. Na staré části domku je strop ve složení z pohledu místnosti: 15mm vápenocementová omítka, rákos, 25mm deska, trám výšky 190mm, deska 25mm a cca70-80mm hliněná kotovice. Takže dutý strop. Na novější přístavbě, ze strany místnosti: 15mm vápenocementová omítka, hurdis deska, 50mm polystyren a cca 90mm beton. Výška místností je teď 2750 mm, chtěl bych snížit podhledem na cca 2600 mm.
Je možné to provést zateplení z místnosti? Bojím se, abych neudělal nějakou chybu - např. s ohledem na kondenzaci vlhkosti v konstrukci.
Děkuji předem za Vaši odpověď. Hezký den.
Dobrý den,
obecně je samozřejmě lepší provést zateplení z exteriéru, a to i s ohledem na kondenzaci v konstrukci, kdy je výhodné použit minerální vatu ( nebo jinou izolaci s velmi nízký faktorem difúzního odporu).
Nicméně s ohledem na Vámi uvedený důvod je možné i použití zateplení z interiéru, přičemž je zcela nezbytné provést podhled tak, aby byla zajištěna parotěsnost konstrukce, tedy v maximální možné míře omezena možnost pronikání vlhkosti z interiéru do konstrukce. Skladba sádrokartonového podhledu tedy musí obsahovat precizně provedenou parozábranu, bez jakýchkoliv netěsností jak po obvodu (tj. napojení na stěny), mezi jednotlivými pásy parozábrany (zde je výhodné použití parozábrany s integrovanou lepící páskou) a v neposlední řadě bez jakýchkoliv děr, způsobených např. vedením instalací elektrorozvodů (toto lze vyřešit manžetami, ovšem toto řešení je dost drahé) nebo umístění zabudovaných svítidel (toto není prakticky moc řešitelné - teoreticky lze z parozábrany vytvořit jakousi "kapsu" nebo použit nějaký box pro umístění světla - ale systémové řešení mi není známo).
Tedy v případě precizního provedení kvalitní parozábrany je možné při použití minerální vaty do sádrokartonového podhledu vytvořit skladbu konstrukce, která by mohla být co nebezpečí difúze vodních par a případné kondenzace v dané konstrukci, poměrně funkční.
Vzhledem k tepelně technických parametrům doporučuji při limitní tloušťce 140 - 160 mm použít co možná nejlepší tepelnou izolaci ... tedy součinitel tepelné vodivosti "lambda" = max. 0,034 W/m/K. Pak by mohlo být dosaženo snad i splnění požadavku na součinitel prostupu tepla stropní konstrukce stanovené programem Nová zelená úsporám, tj. U = max. 0,21 W/m2/K. (výše dotace až 600,- Kč/m2 při splnění dalších podmínek)
Stropní trámovou konstrukci je možné také vylepšit provedení izolace do prostoru mezi trámy - např. foukanou izolaci, kterou je možné aplikovat při částečné demontáži pochozí vrstvy (a následném navrácení zpět).
Na závěr upozorňuji na skutečnost, že izolace provedená z interiéru může vykazovat vyhovující tepelně technické požadavky v ploše, ovšem vždy může docházet k problémům po obvodu konstrukce, zejména vlivem prostupujících obvodových stěn z interiéru do exteriéru (resp. podstřeší). Na druhou stranu je nutno objektivně konstatovat, že tento problém je často neřešen ani v případě zateplení stropů ze strany podstřeší - tedy téměř vždy chybí zateplit stěny (nadezdívky) v podstřeší.
V případě doplňujících informací, týkajících se konkrétně Vašeho RD, doporučuji osobní konzultaci v našem středisku ve Veselí nad Moravou - zdarma po domluvě přesného termínu a času. Tématem může být např. využití dotace z programu Nová zelená úsporám, která je možná i v případě provádění svépomocných činností, a to i v delším časovém horizontu.
Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk