Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.22 / dotaz č. 144127
Zateplení rod.domu z roku 1977, třípodlažní řadovka koncová, vchod, garáž a sklep v úrovni terénu
Obvodové stěny z cihelných bloků, tl. 38cm, omítka vnitř. vápencová, vnější břizolit
Před 13 lety jsme vyměnili okna, zateplili střechu .V té době projektant spočítal izolaci fasády na 16cm. Stále jsme čekali, jestli se neobjeví nějaká izolace, která by mohla mít menší tloušťku, protože vzhledem k oknům je to dost tragické. Našla jsem sice izolaci new-therm, ale po bližším zkoumání jsem viděla, že je tam značka toxické. To mě odradilo víc, než ta cena. Co by jste prosím doporučil vy. Chtěla bych, aby byla co nejmenší tloušťka, která splňuje parametry Zelené úsporám . Zajímalo by mě také jaký vliv by měl na použitý materiál fakt, že jedna strana domu je otočena na jiho-západ a v průběhu jarních a letních měsíců je i madlo vchodových dveří horké. Nelíbí se mi ani hořlavost materiálů.
Děkuji
Dobrý den,
Kvalita tepelně izolačních materiálů neprošla zásadním zlepšením v posledních letech. Na trhu se neustále objevují nové, lepší výrobky, ovšem stále platí, že tyto produkty jsou výrazně dražší.
Pro porovnání tepelně izolačních kvalit materiálů se využívá tepelná vodivost λ [W/(m.K)]. Čím nižší hodnota, tím lepší tepelná izolace. Standartní tepelně izolační materiály -> bílý EPS a minerální vata mají λ ≈ 0,04 W/(m.K). V poslední době se často nahrazuje EPS bílý alternativou s příměsí grafitu -. EPS šedý. Tento materiál dosahuje λ ≈ 0,032 W/(m.K) a to při cenové dostupnosti. Nejlepší materiály na trhu, většinou na bázi polyuretanových či fenolických pěn, mají λ až 0,022 W/(m.K). Ovšem tyto materiály jsou většinou velmi drahé a vhodné spíše pro řešení detailů, kde není hloubka pro standardnější materiály.
Co se týká dotace NZÚ, samotná dotace je rozdělena na 3 kategorie. Při zateplení pouze obvodových stěn se pravděpodobně dostanete pouze do nejnižší kategorie „Dílčí“. Pro splnění této dotace musí mít zateplované fasády součinitel prostupu tepla U [W/(m2.K)] <= 0,21. Tuto hodnotu splní (orientačně, nutný přesný výpočet na základě konkrétní skladby současné stěny, kotvení, konkrétního materiálu apod.) 18-20cm EPS bílý, respektive 15cm EPS šedý či 10cm PUR/fenol.
Alternativně byste mohli cílit na dotaci NZÚ Základ. Výhodou je vyšší dotace a zároveň nižší požadavek programu na součinitel prostupu tepla zateplovaných konstrukcí. Ovšem tady jsou požadavky striktní v jiných ohledech (vlastnosti celého RD) a to je již na odborný výpočet Vašeho konkrétního RD, přesahující konzultaci EKIS.
Ohledně obavy z přehřívání. Kovové madlo u dveří má vysokou tepelnou vodivost a je tedy náchylnější k přehřátí než ostatní materiály. Všechny tepelně izolační materiály k externímu užití nebudou náchylné na přehřívání ze solárních zisků. Pouze EPS šedý je náchylný na přímé oslunění a při instalaci je nutné jej chránit před slunečním svitem. Po nanesení finálního souvrství (stěrka, armování, nátěr) bude šedý EPS chráněn proti slunečnímu svitu. Samotná teplota poté nejvíce závisí na barvě vnější vrstvy (čím tmavší tím teplejší). Při zateplení objektu také dojde ke zlepšení tepelného komfortu uvnitř budovy.
Některé odkazy k odborným článkům ohledně tepelně izolačních materiálů:
https://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izolace/299-izolace-pur-pir-a-fenolicka-pena
https://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izolace/20933-vyberete-si-na-fasadu-bily-sedy-nebo-sedo-bily-polystyren