Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.11.22 / dotaz č. 145184
Dobrý den ,Setkal jsem se s tvrzením od firmy, že by šlo použít na budovu bez vodorovné izolace nejde dodělat,starý vepřovicový dům,vlhkost, zateplení : skladba zeď vepřovice , 2-4 cm mezera a pak teprve izolace .Je to vůbec možné že by to izolovalo?Děkuji
Dobrý den,

předně musím poznamenat, že každý objekt je nutné posoudit individuálně a důkladně. Nejlépe na místě a s projektantem znalým v oboru. Nicméně starší dům z nepálených cihel (vepřovic) zateplit samozřejmě lze a z hlediska úspor energie na vytápění je to i žádoucí. Prostup tepla touto konstrukcí je zhruba 3x - 4x horší než dnes požadované hodnoty pro součinitel prostupu tepla obálky nové budovy. Tepelnou izolaci lze řešit v podstatě dvěma způsoby. Pokud Vám firma navrhuje "mezeru", jedná se o provětrávanou vzduchovou vrstvu. Vzduchová, provětrávaná, mezera se může nacházet před izolační vrstvou (zejména u dvouvrstvého zdiva), ale v naprosté většině případů se nachází až za zdivem s tepelnou izolací a tvoří tzv. "provětrávanou fasádu". Je to z toho důvodu, že rizikem u těchto starších staveb je především vlhkost. Pokud bychom vlhkost, která stěnou přirozeně proniká z interiéru do exteriéru a odpařuje se z vnějšího povrchu konstrukce, "uzamkli" uvnitř například vnější polystyrenovou tepelnou izolací s velmi vysokým difúzním odporem (vlhkostně nepropustnou vrstvou) a finální omítkou, docházelo by k výraznému hromadění vlhkosti v interiéru, a taktéž v samotné konstrukci, což by mohlo mít časem fatální následek.

Proto se u těchto budov volí takzvané bezkontaktní zateplení fasády s provětrávanou vrstvou (min 4cm), kdy se na nosné zdivo umístí kovový rošt nebo dřevěné latě, kam je následně vkládána izolace. Za vrstvou tepelné izolace je umístěna přirozeně provětrávaná vzduchová mezera a následně umístěn pevný fasádní pohledový obklad, který chrání izolaci před povětrnostními podmínkami. Izolaci lze volit buď minerální vlnou, kterou je vlhkost odváděna do provětrávané vrstvy, nebo foukanou buničitou vatu, která funguje jako piják, tzn. aktivně "nasává" vlhkost z povrchu konstrukce a odvádí ji do míst s nízkou vlhkostí, a proto může být následně rychleji odpařována z většího povrchu proudícím vzduchem v mezivrstvě.

Pokud máte jiné řešení, které Vám stavební firma navrhuje, pošlete mi ho prosím na email k posouzení. Děkuji
Odpovídá:  Ing. Radek Dubravský - M-EKIS Olomouc Ing. Radek Dubravský tisk