Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.22 / dotaz č. 145620
Dobrý den,
realizuji rekonstrukci staršího domu (zahrnuje půdní vestavbu - využití půdy na bydlení vč. zateplení střechy, střešní oken, výměna dvojskel na trojskla v celém objektu + izolace podlahy)
Aktuálně máme vydané stavební povolení, PENB G, stavba je v procesu - hotové krovy, střecha + střešní okna.
V domě bydlíme od 5/21, trvalé bydliště od 3/21.
Chtěl bych na část realizace využít dotací zelené úsporám, musím řešit projekt na dotační titul teď, popř. podat žádost ex -post po realizace + splnění podmínky trvalého bydliště 2Y ?
Jak dochází k dokazování realizace (faktury, foto) + zachycení počátečního stavu NEM ?

Děkuji za odpověď
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

V podmínkách programu se o tom, od kdy se v domě bydlí nebo o trvalých bydlištích nepíše. Základní podmínky jsou:
Žadatelem o podporu je především vlastník.
Dům je stávající, starší, takže patrně bezpečně splňuje podmínku, že o stavební povolení bylo požádáno před 1.7.2013. Tím se myslí to původní povolení. Nyní mate stavební povolení na prováděné stavební úpravy, to je v pořádku.
PENB s třídou G se týká stávajícího stavu nebo stavu po provedení stavební úpravy?
Ono to s možností dotace souvisí v tom, že je potřeba pro žádost o dotaci mít příslušnou projektovou dokumentaci.
Nazývá se to „Odborný posudek“, jehož rozsah je specifikován v dokumentu „Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám v rámci Národního plánu obnovy – RODINNÉ DOMY“ v platném znění (aktuální verze tuším 3 z 1.6.2022. Ty lze stáhnout na stránkách NZÚ, doporučuji prostudovat, jsou tam podrobně všechny potřebné informace, na které se tážete.
Tedy k Vašim konkrétním dotazům:
Odborný posudek je podkladem pro určení výše podpory. Zpracovává jej energetický specialista. Seznam těchto osob lze nalézt na webových stránkách MPO-EFEKT nebo NZÚ. Podkladem pro tyto výpočty je projektová dokumentace. Tu zpracovává oprávněný projektant s autorizací ČKAIT. Může to být tedy nejlépe Váš projektant, který dělal projekt stavební úpravy. Rozsah projektové dokumentace je popsán v „Pokynech“. Oslovte jej tedy s tím, že potřebujete projekt upravit pro žádost o dotaci. Projektant zpravidla má nebo doporučí energetického specialistu.
To hlavní – energetická opatření musí být navržena a zrealizována tak, aby vyhověla technickým podmínkám dotace. Jsou 3 úrovně zateplení s odstupňovanou výší podpory. Mělo by být před realizací jasné, co se zateplí a jak (tloušťky a technické parametry materiálu), jaké parametry musí mít nová okna a další. To by mněl projektant správně navrhnout ve spolupráci s energetickým specialistou, který to vypočte.
Dokumenty k doložení realizace jsou mimo jiné faktury, které musí mít předepsané náležitosti, vystaveny na jméno žadatele nebo jiného spoluvlastníka, musí mít identifikaci dodavatel, k čemu vztahují a místa stavby, kam byl materiál nebo práce dodány. Uplatnit lze výdaje realizované a uhrazené po 1.1.2021. Žádat lze i po dokončení, ale vzhledem výše uvedenému je nutno vše připravit předem.
Nemá asi smysl vše zde vypsat, odkážu Vás na pokyny. Pokud si nejste jisti nárokem na dotaci textem pokynů, nebo chcete více informací, lze se objednat do našeho poradenského střediska na bezplatnou konzultaci, kde rád zodpovím Vaše dotazy. Objednat se lze telefonicky, kontakt na www.eccb.cz.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice