Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.22 / dotaz č. 146056
Dobrý den,
ráda bych se zeptala zda pro zateplení obytného podkroví je vhodnější použít vatu, celulozu nebo stříkanou pěnu? Z pohledu tepelného odporu, požární ochrany, napadení hlodavci a postupné degradace. Je možné tyto technologie nějak nezavisle srovnat?
Dobrý den,
relevantní srovnání použití stříkané PUR pěny se zateplením z minerální vaty nebo celulózy vychází takto:
Nejběžněji používaná teplená izolace u nás je minerální vata (λ= 0,037-0,040 W/mK) a také foukaná celulóza (λ= 0,039-0,043 W/mK). Vzhledem k tomu, že stříkaná měkká PUR izolace má přibližně stejné vlastnosti, srovnání není zapotřebí. Ovšem u izolace z tvrdé PUR pěny, která má lambdu o poznání lepší (λ= 0,022-0,025 W/mK), přijde srovnání vhod.
Pokud uvažujeme s provedením tepelné izolace z minerální vaty nebo celulózy tl. 300 mm, potom tloušťka izolace 180 mm z tvrdé stříkané PUR pěny bude poskytovat stejné tepelně izolační vlastnosti včetně snížení nákladů na vytápění až o 30 %.
Velkou výhodou stříkané PUR izolace je, že nemění svůj tvar a neztrácí své tepelně-izolační vlastnosti, dále dokonale těsní, vyplní všechny normálně nepřístupná místa, kde může unikat teplo a docházet k vzniku tepelných mostů, a to díky velké expanzi pěny, která nastává po aplikování PUR pěny na podklad.
Odpovídá:  Ing. Miloslav Horníček - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk