Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.22 / dotaz č. 146126
Dobrý den,
rádi bychom v rámci NZÚ zateplili RD, který je částečně podsklepený, a to z přírodní opuky, vlastní dům je pak z plných cihel. Chci se zeptat, zda je nutné pro splnění podmínky dotace (podpora A) zateplovat i tu opuku, nebo stačí jen tu cihlu, popř. je možné mi doporučit nějaký materiál, který by se pro zateplení opuky hodil?
Dále se potřebuji zeptat, co přesně musí obsahovat projektová dokumentace pro zateplení obvodového pláště a stropů? Co přesně potřebuji k energetickému posouzení objektu?
Je možné také postupné zateplování objektu v rámci jedné žádosti o dotaci z NZÚ?
Děkuji
Dobrý den,
pokud je podzemní podlaží „sklep“ v celém rozsahu nevytápěný prostor nebo je jeho součástí garáž, pak zateplení této části budovy nemůže být předmětem dotace. A není zde povinnost tento typ obvodových stěn zateplovat.
K zateplení kamenného zdiva se hodí minerální vlna a to především z důvodů snadnějšího odvodu vodní páry ze zdiva do venkovního prostředí.
Pokud vyjdu z popisu budovy (částečné podsklepení), pak je možné uvažovat o "zateplení" následujících konstrukcí:
- Podlaha v 1.NP nad sklepem
- Podlaha v 1.NP na terénu
- Obvodové stěny (fasáda)
- Strop pod půdním nevytápěným prostorem
- Výplně otvorů (okna a dveře)
Podpora v oblasti A je rozdělena do tří skupin, kde ta nejjednodušší (Dílčí) obsahuje prakticky jen požadavky na kvalitu zateplení konstrukcí. Lze odhadnout, že ostatní, 10% kritéria, budou při zateplení fasády a stropu pod půdou splněny. Pro zateplení cihelného zdiva můžete předběžně uvažovat se zateplením klasickým polystyrenem tl 20 cm. Zateplení stropu pod půdou 20 cm, v případě položení této tl. izolace v celé ploše. Nebo 29 cm v případě zateplení mezi trámy a nad trámy.
Obsah projektové dokumentace je specifikován v Podmínkách pro žadatele (https://novazelenausporam.cz/files/documents/storage/2022/06/07/1654591457_NZ%C3%9A%20RD%20Z%C3%A1vazn%C3%A9%20pokyny_01-06-2022.pdf), kapitola 7.3. V zásadě se jedná o povinnosti autorizovaného projektanta.
Energetické hodnocení vychází ze zpracovaného průkazu energetické náročnosti budovy (PENB). Pro stav před a po realizaci opatření. Pro zpracování PENBu je zapotřebí doložit stavební dokumentaci budovy - půdorysy všech podlaží (včetně sklepa), podélný a příčný řez, technickou zprávu nebo popis skladeb jednotlivých konstrukcí. Typ oken a dveří, případně rok jejich výměny.
Dále typ zdroje tepla pro vytápění (typ, výkon), zdroj tepla pro přípravu teplé vody, typ osvětlení.
Na základě výpočtu PENBu pro stávající stav se provede návrh tlouštěk zateplení a projektant stavební dokumentace tyto návrhy zahrne do projektu.
Na realizaci „zateplení“ v oblasti A má žadatel 24 měsíců od podání žádosti. Je tedy možné rozdělit realizaci do několika částí. Nicméně vyplacení dotace je možné až po realizaci kompletního projektu.
Odpovídá:  Ing. Lucia Balogová - EKIS Most Středisko pro úspory energie tisk