Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.22 / dotaz č. 146364
Dobrý den, jsem starobní důchodkyně a vlastním 127 let starý přízemní rodinný domek. Mám vyměněna okna a dveře ještě bez dotace. Topení kondenzačním plynovým kotlem, ohřev vody bojlerem. Prosím, jaké dílčí úpravy by byly třeba za účelem snížení spotřeby energií tak, abych na to dostala jako důchodce 100% dotaci.
Vážená paní, váš dotaz směřuje, kde dostanete dotaci ve výši 100 % vynaložených nákladů. Bohužel zatím žádná taková dotace pro vás není. Pokud byste topila uhlím v kotli emisní třídy 2 a níže, tak by možná šlo uvažovat o vysokém procentu dotace při instalaci tepelného čerpadla. Ale vzhledem k tomu, že máte plynový kotel, tato možnost nepřichází v úvahu.
Je škoda, že se neptáte, kde můžete rozumně ušetřit peníze za energie, neboť to by se možná, při osobní prohlídce budovy, dalo určit. Obvykle bývá jednoduchá a finančně málo náročná úprava ve formě zateplení stropu pod půdou, někdy jde též jednoduše zateplit plochou střehu, pokud má vzduchovou dutinu.

Odpovídal jsme vám před vyjitím nové dotace: Nová zelená úsporám - Light.
Tedy doplňuji svoji odpověď:

Vše je popsáno v "Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti v rámci Modernizačního fondu". Pokud bych měl vyjmenovávat všechny možnosti a podmínky, tak v podstatě opíšu mnohastránkový text uvedené dotace. Důležitých věcí, které však zmíním, je několik. V prvé řadě je podmínkou, že v domě nesmí bydlet nikdo, kdo nepobírá starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně. Dále se musí jednat o váš dům a musíte v něm mít trvalé bydlení. A pak snad také, že pobíráte příspěvek na bydlení. Tedy jak sama vidíte, jde skutečně o velmi nízkopříjmové lidi.
Vždy je vhodné začít odborným posudkem Nová zelená úsporám light, který může zpracovat poradenské středisko EKIS, M-EKIS či MAS. Všichni však by měli přijet na místo tak, aby poznali možnosti jednotlivých opatření.


Ing. Roman Šubrt, Ph.D.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Šubrt - M-EKIS Kamenný Újezd, Ing. Šubrt tisk