Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.11.22 / dotaz č. 146374
Dobrý den,
můj dotaz směřuje k Nové zelené úsporám Light. Realizoval jsem v tomto roce zateplení rodinného domu svépomocí a dokončil jsem práce v tomto měsíci, tedy listopadu. Materiál jsem ale zakoupil s ročním předstihem, což se později ukázalo jako velmi výhodné. Jak mám prosím postupovat, abych dosáhl na dotaci a zda na ni mám vůbec nárok, když bych mohl doložit pouze faktury za materiál z předešlého roku? Děkuji.
Dobrý den,

V první řadě musíte plnit základní podmínky:
- Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
- Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení.
Ohledně faktur se v závazných pokynech píše pouze to, že si je máte uchovat po dobu 5ti let na případnou kontrolu.
Vy máte povinnost doložit fotodokumentaci – stav před započetím realizace navrhovaných opatření. Bylo by určitě vhodné, kdy na fotkách bylo i datum, kdy byly pořízeny. Ale to není dle závazných pokynu nikde napsané. Fotodokumentace před realizací by měla být nejpozději 12.9.2022.
Poté doložíte fotodokumentaci již realizovaného opatření. Atd.. ale to není obsah tohoto dotazu.

Zdraví Jindřich Gabriel
EKIS Chomutov
Odpovídá:  Ing. Jindřich Gabriel - EKIS Chomutov Auxilien tisk