Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.22 / dotaz č. 146411
Dobrý den,
Prosím mám nárok na dotaci na tepelné čerpadlo, z jakého dotačního programu.
Jsme dva důchodci a bydlíme se synem, mám nárok na NOVÁ ZELENÁ ÚSPORAM LIGHT, lze kombinovat čerpadlo s výměnou balkonových dveří ( dveře vyměním sám).
Topím elektro kotlem.
Kde případně budu žádat o dotaci.
Děkuji.
Dobrý den,
na tepelné čerpadlo můžete žádat v programu Nová Zelená Úsporám oblast podpory C - Zdroje energie, podoblast podpory C1 - výměna zdrojů tepla, kde je podporována výměna elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem. Jednotková výše podpory je v závislosti na typu tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění má jednotkovou výši podpory 80 000 Kč. Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění a přípravu teplé vody má jednotkovou výši podpory 100 000 Kč.
V programu NZÚ LIGHT je podporována výměna stávajích výplní stavebních otvorů a zateplení vybraných typů výhradně stávajících konstrukcí obálky budovy. Výměna zdroje z tohoto programu LIGHT není podporována. Na výměnu balkonových dveří bude pravděpodobně dotace 12 000 Kč na 1 kus, nejedná se o vchodové dveře.
Doporučuji prověřit plnění všech podmínek NZÚ LIGHT. Níže jsou uvedené některé podmínky, které je nutné plnit. Více naleznete na stránkách novazelenausporam.cz/nzu-light/
Žadatelem o podporu může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu (dle definice RD NZÚ LIGHT) na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň:
– Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně,
nebo
– žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).
Podpora se poskytuje na opatření realizovaná na rodinných domech na území České republiky.
Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována po 12. září 2022.
Doba udržitelnosti je 5 let ode dne vydání rozhodnutí.
Na realizaci opatření je jeden rok, v odůvodněných případech je možné realizaci prodloužit o půl roku.
odborný posudek potvrzuje buď člen Místních akčních skupin nebo pracovníci konzultačních středisek EKIS.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk