Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.22 / dotaz č. 146465
Dobrý den, můj dotaz :na svém RD mám cca 12 let vyměněny okna, jsou to okna od firmy Renesa Opava ve kterých jsou dvoj skla a profil je. 76 mm. Pokud do oken nechám namontovat nové troj skla lze na toto čerpat dotaci z novezeleneusporam??
Dekuji za info
Dobrý den,

pouze na výměnu zasklení dotaci nedostanete.

Pouze výměna celých oken pak není dostatečná ani pro klasickou dotaci Nová zelená úsporám, tam je třeba kombinovat. Velmi často dochází ke kombinaci výměna oken + zateplení střechy. Nová okna musí splňovat parametry celkového Uw normového okna do 0,9 W/m2K. Což jsou většina okna se zasklením trojsklem Ug = 0,5 W/m2K. Každopádně je nutné si vyžádat od dodavatele certifikát oken, který hodnotu Uw normové velikosti okna do 0,9 prokáže. Při výměně bych ale doporučovala jít ještě pod tuto hodnotu a vybrala okna s Uw max 0,8 W/m2K.

Druhou variantou je čerpání dotace z programu Nová zelená úsporám light, který byl včera (14. 11. 2022) zveřejněn. Zde můžete čerpat pouze na výměnu oken. Podmínkou ale je, že všichni obyvatele nemovitosti včetně žadatele jsou starobní nebo invalidní důchodci 3. stupně nebo v době od 12. 9. 2022 žadatel pobíral příspěvek na bydlení. Okna musí být trojskla, s profilem alespoň 70 mm. Za sebe opět doporučuji požadovat parametr pro normovou velikost okna alespoň 0,8 W/m2K.

Šárka Nedělová.
Odpovídá:  Ing. et Ing. Šárka Nedělová - EKIS Velké Hoštice, MN propeks tisk