Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.22 / dotaz č. 146604
Prosím o informaci, jestli je možné, v rámci dotačního programu, vyměnit na rodinném domě-(manželé, starobní důchodci,ZP)zhruba 15 let staré okenní výplně za vakuová trojskla a dveře do půdního prostoru, které jsou z hlediska úspory tepla naprosto nedostatečné. Děkuji
Dobrý den,
ano doporučuji v tomuto případě program Nová zelená úsporám Light.
Program je určen pro vlastníky a spoluvlastníky rodinných domů z řad seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení. Podmínkou je, aby v době podání žádosti byl rodinný dům ve vlastnictví žadatelů a ti v něm měli současně trvalý pobyt, a to déle než od 12. září 2022. NZÚ Light má přinést prostředky na dílčí zateplení a renovace nízkopříjmovým domácnostem, které jsou nejvíce ohroženy energetickou chudobou.

Jak dále postupovat se obraťte na EKIS nebo MAS - zatím však není další metodika na postup - tedy prosím vyčkejte.

Pokud by jste tyto podmínky Light nesplňovali pak je klasický program Nová zelená úsporám
Tam to To závisí na velikosti plochy oken, poměru k ostatním konstrukcím a několika dalších parametrech. Dá se ale říci, že zpravidla nedosáhnete na dotaci. Samotnou výměnou oken totiž nelze ve většině případů dosáhnout požadované energetické úspory a bude tak nutné současně s výměnou realizovat další opatření, alespoň na části dalších konstrukcí, jako je např. zateplení stropů. Bez podrobného posouzení zpracovaného energetickým specialistou však nelze splnění podmínek pro poskytnutí dotace garantovat.

Pokud jsou to okna v půdním prostoru - který je nevytápěný dotace nebude možná ani v NZÚ Light a Nová zelená úsporám
Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk