Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.22 / dotaz č. 146614
Dobrý den,
v našem RD jsme před měsícem vyměnili dva staré plynové kotle (cca 15a 20let) za tepelné čerpadlo.
Je nějaký dotační program, který bychom mohli na tuto výměnu využít. Vlastníky objektu jsou důchodci.
děkuji
Dobrý den,
předpokládáme, že se jedná o rodinný dům k trvalému bydlení. V rámci dotace Nová zelená úsporám není přechod z plynu na TČ v oblasti podpory C.1 (výměna zdrojů tepla) zatím podporovaný.
Nicméně v některých případech lze využít dotaci v oblasti podpory C.2 – příprava teplé vody (45 tis. Kč). Zde se totiž nemusí dokládat původní zdroj tepla.

Je však nezbytné, aby instalované TČ bylo s elektrickým pohonem a sloužilo i pro přípravu teplé vody, a zároveň plnilo následující podmínky:
- splňují požadavky platné na ekodesign dle nařízení Komise (EU) č. 813/2013, kterým se provádí směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES, pokud jde o požadavky na ekodesign ohřívačů pro vytápění vnitřních prostorů a kombinovaných ohřívačů nebo nařízení Komise (EU) č. 814/2013.
- splňují požadavky pro třídu energetické účinnosti A+ pro zatěžovací profil L nebo vyšší a průměrné klimatické podmínky dle Nařízení komise (EU) č. 812/2013, popř. Nařízení komise (EU) č. 811/2013.

Zejména druhá podmínky může být komplikací, protože jen některá TČ dosahují třídy A+ pro zatěžovací profil L…

Zároveň o podporu nelze žádat v těchto případech:
O podporu nelze žádat, pokud již byla na stejný objekt poskytnuta nebo je poskytována:
- podpora v podoblasti C.2 tohoto programu,
- podpora na tepelné čerpadlo s ohřevem vody z podoblasti C.1 tohoto programu,
- podpora na solární systém s ohřevem vody, včetně fotovoltaických s využitím přebytků výroby el. energie na ohřev vody z tohoto nebo jiných dotačních programů, včetně programů Zelená úsporám, Nová zelená úsporám 2013 a Nová zelená úsporám s výjimkou FV systémů s el. akumulátory.
- VZT jednotku se zpětným získáváním tepla s využitím tepelného čerpadla, s ohřevem vody z podoblasti C.4 tohoto programu.

S pozdravem Jan Antonín, EnergySim