Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.22 / dotaz č. 146640
Dobrý den pane Tokare,

rád bych využil nabídky ohledně zateplení budovy a sice výměnou vchodových dveří do domu popřípadě oken. Vlastníme rekreační objekt který využíváme ke stálému bydlení. Jsme oba s manželkou v důchodovém věku.
Prosím o zaslání podmínek jak tuto dotaci získat a jak případně dále postupovat.

Děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, pokud uvažujete pouze o výměně vchodových dveří a výměně oken, zároveň v domě bydlíte pouze vy dva - tj. osoby pobírající starobní důchod, je možné počkat si na spuštění nové dotační výzvy NZÚ light, která začne přijímat žádosti 9. ledna 2023. Pokud s Vámi v domě bydlí někdo další, nelze o dotaci NZÚ v tomto rozsahu (výměna oken + dveří) žádat. Rekreační objekt musí sloužit pro trvalé bydlení nejméně od 12.9.2022.

Nyní probíhají ještě jednání ohledně nutných dokumentů k doložení realizace a zřejmě dojde do doby příjmu žádostí k úpravě závazných pokynů.
Stávající výzva stanovuje, že okna musíte mít s rámem o min. tloušťce 70 mm a trojskly, dveře mohou být s dvojskly nebo s tepelněizolační výplní. Žádné další parametry nejsou pro výplně stanoveny.

Pokud tedy chcete okna / dveře vyměnit ještě před 9.1.2023 a následně získat dotaci NZÚ light, zkontrolujte prosím parametry uvedené výše. Pokud na výměnu nespěcháte, doporučuji posečkat k upraveným podmínkám.

Doklady, které jsou nutné :
- před výměnou - fotky se starými výplněmi, dokument prokazující čerpání příspěvku na bydlení nebo důchodu, zpráva o navrhovaných opatřeních (odborný posudek - vystaví EKIS nebo MAS), dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu žadatele, dokumenty prokazující, že je stavba určená pro rodinnou rekreaci využívána k trvalému rodinnému bydlení, dokument prokazující trvalý pobyt žadatele v případech, kdy jej nemá v podporované stavbě zapsán.
- po výměně - zpráva o provedených opatřeních (vystaví MAS, ale jedná se o tom, že bude moci i EKIS), fotodokumentace nových výplní.

K podání žádosti bude nutné zřídit si národní identitu a registrovat se do portálu AIS. Návod najdete např. zde : https://novazelenausporam.cz/navody-pro-praci-v-systemu-ais-sfzp-cr/.