Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.22 / dotaz č. 146686
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na dotace v případě, že
- budu svépomocí zateplovat půdu (podlahu) izolační vatou (dokladem by byla případně faktura za nákup, práci bychom provedli svépomocí)
- vyměňovat 3 okna na domě - jde o okna, kudy máme největší únik tepla (jedna strana domu obrácená do ulice)

do budoucna bych uvažovala o umístění solárních panelů, ale aktuálně bych potřebovala nejdříve dům zateplit.
děkuji za odpověď, případně i upřesnění, co musím dokladovat pro nárok na dotaci
Dobrý den,
momentálně máme tyto možnosti dotace:
A) Nová zelená úsporám
- Je určena pro všechny majitele RD.
- Je potřeba splnit základní podmínky, mezi které patří dosažení celkové úspory energie na vytápění ... tedy je nutno otestovat, zda Vámi uvedená opatření jsou dostačující.
Opatření jste napsala poměrně stručně, tedy uvedu běžné požadavky:
- Zateplení stropů do podstřeší (tj. podlahy na půdě) ... běžná vyhovující tloušťka minerální vaty je od 280 mm, tedy 2 vrstvy po 140 mm. Opatření lze provádět svépomocí, dotace je 600,- Kč/m2. Předpokládám, že chcete zateplit celý prostor.
- Výměna oken ... nová okna musí mít součinitel prostupu tepla U = max. 0,90 W/m2/K, což v praxi znamená kvalitní (plastový) rám a izolační trojsklo (Ug=0,6 W/m2/K) ... konkrétní výrobky se mohou různě lišit, proto je dobré nabídku zkonzultovat (u nás). ... výše dotace je 2 200,- Kč/m2
- K této dotaci je potřeba provést projekt a posudek, který je také dotovaný, a to částkou 25 000,- Kč, za kterou většina slušných zpracovatelů je schopna tyto dokumenty zpracovat ... tedy zde nevzniká vícenáklad.
- Další podmínkou je předložení zprávy odborně technického dozoru ... zde se cena odvíjí od rozsahu opatření, cestovních nákladů atd. ... orientační cena je kolem 5 000,- Kč
- Pro laika je také vhodné zajistit si od specialisty komplexní vyřízení dotace ... běžná cena je kolem 10 000,- Kč, přičemž někteří zpracovatelé jsou schopni při komplexním řešení zakázky najít možné slevy např. při kombinaci vyřízení a technického dozoru.
...
B) Nová zelená úsporám LIGHT
- jedná se o mírně zjednodušenou dotaci, určenou pro důchodce nebo osoby pobírající příspěvek na bydlení.
- žádosti se budou podávat od 9. ledna
- opatření jsou podobná ... na strop cca 300 mm minerální vaty
- okna s izolačním trojsklem.
- dotace je paušální ... až do výše 150 000,- Kč, ve Vašem případě by to bylo 50 000,- na zateplení stropu a 36 000,- na výměnu 3 kusů oken.
- projekt se nedělá, naše EKIS Vám (zdarma) zhotoví jednoduchý posudek - dle předepsaného rozsahu.

C) Solární panely
- lze podpořit v rámci programu Nová zelená úsporám.
- je možné řešit formou termických (tedy na přípravu teplé vody) nebo fotovoltaických (na výrobu elektřiny).
- ovšem jak sama uvádíte, také doporučuji provést nejprve zateplení RD.

Podrobnosti k oběma možnostem dotace je vhodné prokonzultovat osobně - v rámci střediska EKIS jsou konzultace nezávazné a zdarma. Můžeme se pobavit velmi konkrétně o Vašem záměru, navrhnout přesná opatření, provést orientační propočty výše dotace atd. Výstupem může být soupis vhodných opatření, tedy dokument, na který můžete navazovat při další realizaci opatření na Vašem RD ... i tento dokument je zdarma.
Schůzku je nutno dohodnout předem na konkrétní hodinu ... tel. 776 021 958.
Středisko EKIS je ve Veselí nad Moravou.
Pokud by Vám schůzka nevyhovovala a potřebovala jste se pouze doptat podrobnosti, můžete v pracovní dny zatelefonovat na výše uvedené číslo - nicméně osobní konzultace je vhodnějším nástrojem.