Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.22 / dotaz č. 146758
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se zpracovávají nějaké projekty pro bytové domy. A i toto je velmi široký pojem. Mám na mysli například cihlový bytový dům ze třicátých let 20. století, fasáda v dobrém stavu, nicméně na tyto fasády se nedává polystyrenové zateplení, ale asi před 8 lety jsme měnili okna. Nejsme úplně v historickém centru, určitou památkovou ochranu požíváme, ale v této situaci by nám snad magistrát povolil i solární panely. Nicméně jsem se chtěla zeptat, jak by se do budoucna mělo zachovat například 16 - 20 vlastníků, kdy každý si řeší topení a ohřev vody sám - pár z nás už přešlo na kondenzační kotle, někdo má třeba ještě původní, někdo může mít akumulačky, někdo třeba wavky. Určitě nejsme v republice jediní, ba naopak. Dnes už neslyším nic jiného, než "tepelné čerpadlo & solární panely" - 24 hodin denně. Obávám se, že nás se to ještě dlouho nebude týkat. Je nějaká cesta - teď se rovněž mluví hodně o hybridních systémech, že mají lidé své systémy a kombinují se s čerpadly. Bude něco takového možné v blízké budoucnosti zavést i do větších bytových domů?
Dobrý den

Vpodstatě se musíte rozhodnout, zda chcete řešit pro dům nějakou centrální kotelnu a vybudovat centrální rozvod a nebo ponechat lokální vytápění.

Pokud centrální, pak jsou možná různá řešení. Ale vytápění plynem je pořád ekonomicky vhodný způsob.

Pokud nechcete řešit komplexně objekt ,a ponechat lokální vytápění, což je výhodné i proto, že nemáte tepelnou ztrátu v rozvodech tepla a rozůčtování je jednoznačné. Tak zase vytápění plynovým kotlem je vhodný způsob. Zde, pokud má někdo akumulačky, nebo nějaké elektrické vytápění, tak tam bych to určitě řešil a pokud je to možné přešel na plyn.

Odpovídá:  Ing. Ondřej Malý - M-EKIS Praha Ing. Malý
Téma:  Vytápění
tisk