Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.11.22 / dotaz č. 146766
Dobrý den. Jedná se o bytový dům - 3 NP zděná část (původní) + 1 NP mansardová nadstavba . Zděné 3 NP budou zatepleny. Prosím o sdělení základní myšlenky - Zelená úsporám, posouzením sledovaného efektu.
Byty v nadstavě - nebudou dotčeny stavebními pracemi (zateplením) - proto se nebudou podílet na úhradě stavebních prací.
Jakými argumenty lze potvrdit nesmyslnost tohoto názoru?
Děkuji,s pozdravem ...

Dobrý den,

smyslem programu Zelená úsporám je dosáhnout úsporu energie a tím i omezit emise skleníkových plynů v rámci dlouhodobých cílů ČR a EU. Dotace je nástrojem jak podpořit realizaci těchto většinou nákladných opatření s dlouhou dobou návratnosti.

Rozdělení nákladů na zateplení v rámci SVJ nejsou programem zelená úsporám řešeny, to mají SVJ řešeny ve stanovách nebo jiných dokumentech. Obvykle to není tak, že si bytové jednotky v jednotlivých NP řeší zateplení fasády samostatně a byty v podkroví pak opravu střechy atp.

Neznám způsob rozúčtování tepla v předmětném objektu, obvykle se celkové teplo dodané do objektu rozdělí na spotřebu bytových jednotek a společných prostor. Zateplením klesne celková potřeba tepla na vytápění, tedy i pro společné prostory, tedy i pro bytové jednotky v nástavbě.
Odpovídá:  Ing. Petr Chmel - EKIS Pardubice ETIK tisk