Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.11.22 / dotaz č. 146768
Dobrý den, provádíte v rámci NZU Light zpracování odborného posudku pro udělení dotace zdarma? Lze využít NZU Light jako kombinaci opatření na NZU-fotovoltaika? Je někde dostupný seznam výrobců doporučených dveří a oken v rámci NZU Light? Je schválením žádosti její " posouzení přijatelnosti" a tedy znamená získání celé částky požadované dotace nebo je posouzení přijatelnosti jen předběžné a dotace se dostat nakonec nemusí?
Děkuji předem za odpovědi,
Dobrý den,
je možné samostatně žádat o podporu v programu "Nová zelená úsporám Light" a samostatně např. na fotovoltaické systémy v rámci dotačního programu "Nová zelená úsporám" v podoblasti C.3. V obou případech musí být splněny předepsané podmínky a kritéria konkrétní příslušného dotačního programu v době podání žádosti. V tomto případě by se nejednalo o dvojí financování stejného opatření. Nehovořil bych tedy o kombinaci, ale o realizaci dvou samostatných záměrů (podání dvou samostatných žádostí).

Seznam doporučených výrobců dveří a oken přímo pro nově vyhlášený program "Nová zelená úsporám Light" není v současnosti k dispozici. Ve spolupráci s poradcem EKIS/M-EKIS je ale možné jednoduše prověřit, splnění předepsaných kritérií. Např. pro okna musí být použito tepelně izolační trojsklu a tloušťka rámu musí být minimálně 70mm.

Z hlediska průběhu administrace žádosti se "Posouzením přijatelnosti žádosti" rozumí zjednodušeně řečeno schválení žádosti ze strany SFŽP ČR. Fond si ale vyhrazuje právo vyžádat si další podklady nezbytné pro posouzení žádosti, a to v období od podání žádosti do konce doby udržitelnosti podporovaného opatření. Doba udržitelnosti je 5 let ode dne doložení dokončení realizace. Při zjištění závažných nedostatků (např. nepovolené dvojí financování, korupce, prokázaný podvod) je žadatel povinen poskytnuté prostředky na výzvu Fondu vrátit.

O způsobu financování Zprávy o navrhovaných opatřeních (odborný posudek) se nyní vedou v odborné veřejnosti diskuse. Poradce EKIS/M-EKIS může pro klienta zdarma provádět konzultace a pomoci při podání žádosti o dotaci (tzv. dotační asistence). Tyto činnosti dotuje stát. Zda bude potřeba nějaká další komerční oborná činnost, bude pravděpodobně záležet na složitosti záměru. Doporučuji ale v této otázce ještě vyčkat. I ze strany EKIS/M-EKIS je nyní vedena komunikace se SFŽP ČR a MPO ČR za účelem vyjasnění tohoto tématu. Dále je naší snahou, aby mohli poradci EKIS/M-EKIS být nápomocni (ideálně v rámci státem dotované činnosti) žadatelům v rámci všech požadovaných dokumentů včetně Zprávy o provedených opatřeních, kterou může za současných podmínek vypracovat pouze člen tzv. "MAS".

S pozdravem M. Stejskal