Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.11.22 / dotaz č. 146779
Dobrý den, může být žadatelem programu Nová zelená úsporám Light spoluvlastník RD, který v objektu bydlí s manželkou (oba členové domácnosti jsou starobní důchodci) i v případě, kdy vlastní 3/8 a většinu vlastní třetí osoba, která bydlí jinde?
Žadatelem o podporu může být dle čl.2.1 Závazných pokynů programu NZÚ LIGHT spoluvlastník rodinného domu, na jehož úpravy je dotace požadována, ve kterém má trvalý pobyt počínající před 12. 9. 2022 a zároveň žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod. Dotační program neupravuje v Závazných podmínkách výši vlastnických podílů, tj. žadatelem může být i menšinový vlastník.

Ve vašem případě třetí osoba, která vlastní většinu, ale bydlí jinde (tzn. že v RD nemá trvalé bydliště a tedy není členem společné domácnosti), nemůže být žadatelem programu. Je třeba doložit Čestné prohlášení, že není členem společné domácnosti a bydlí trvale jinde.

Dle čl.2.3 Závazných pokynů programu ale podpora může být poskytnuta žadateli pouze v případě, že žadatel má právo nakládat s nemovitostí, tj. je třeba zajistit si písemný souhlas tohoto většinového vlastníka s plánovanými stavebními úpravami a závazek se splněním podmínek stanovených v rozhodnutí o dotaci min. po dobu udržitelnosti.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk