Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.11.22 / dotaz č. 146869
Dobry den, rada bych se poradila. Koupili jsme ruiničku (jak se později ukazalo) z vepřovice. V domě bojujeme s hrozně vysokou vlhkostí (80%), i když pravidelně větráme. Dům je z poloviny podsklepený. Topíme plynem tatím jen 2 místnosti na 21/18 stupňů.
1) V rámci dotace light budeme teď předělávat okna. Ta nynější jsou v šíleném stavu, nejdou dovírat, fouká skrz ně. Zbyde nám tam ještě cca 50 tis a tak zvažujeme zateplit jednu stěnu. Ale NENí TO HLOUPOST? Rádi bychom zateplili svépomocí minerální vatou 200mm. Mnohé články odkazují, že zateplením jen jedné stěny se situace jen zhorší, někde zas píší, že lepší to, než nic. Zvažujeme, zda zateplit východní stranu, která má jen 30 cm tloušťku, nebo severní stranu, která je tlustá klasicky 60 cm, kde ale teď na podzim a v zimě řešíme neustále problém s vlhkostí zdí u země a tvořením plísně.
2) S tím se pojí má druhá otázka- lze zjistit někakým měřením, odkud se ta vlhkost bere? Zda to jde z venku vzlínáním vlhkosti ze zeminy, nebo spodem zdivem? Případně máte nějakou takovou službu, že jste schopni přístroji zjistit, odkud se tam ta vlhkost bere a jak ji vyřešit? Může se zatepleni mineralni vatou dat i na takto vlhky dům? Opravdu to dýchá?
3) Jaký máte názor na zateplení stropu u vlhkého starého domu 50mm polystyrenem? Z minulého bydlení s tím máme dobrou zkušenost. Stálo to pár korun a pocitově se teplota zvýšila. A říkám si, že ohledně vlhkosti by to meměl být takový problém.

Jinak chápu, že nejlepší řešení je takový dům zbourat :) nasleduje řešení podřezat, nová hydroizolace na podlahy a zateplit cely dům. Ale ani ma jedno nejsou momentalne finance. Proto hledam nějaké schůdné řešení, jak tam nezplesnivet a neprotopit kalhoty.

Dekuji
Dobrý den,
děkujeme za dotazy

1) Zateplit jednu stěnu je možné - zmenší to trochu teplenou ztrátu, horší to určitě nebude, ale to jo taktový mezistupeň. Je to jako když si vymezme jen půlku svetru. Lepší to bude, ale zima Vám bude pořád.
Zateplit je to nutné celé. Pokud, ale nevyřešíte problém se zemní vlhkostí tak určitě nezateplovat ani minerální vatou.

2) Dá se to zjistit obornou prohlídkou. Takovou službu nenabízíme. Mohu v případě zájmu poskytnou kontakt na odborníka co dělá posudky a návrhy sanací vlhkých staveb včetně rozpočtu nákladů, diagnostiky problému.

3) Je to možné, ale musí se posoudit celá skladba jako celek - což je nad rámec tohoto posouzení

ano podřezání, nebo zarážející plechy či chemická injektáž + nová hydroizolace podlahy a následně zateplit je bude pravděpodobně jediné správné řešení.
Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk