Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.11.22 / dotaz č. 146938
Máme zájem v programu NZÚ Light vyměnit u rod. domu vchodové dveře pro vchod do domu z ulice a pro východ z domu na dvůr. Dům obýváme s manželkou a oba jsme starobní důchodci. Oboje předmětné dveře jsou dvoukřídlové o šířce 125cm a 240 a 230cm. Chtěli bychom je nahradit jednokřídlovými dveřm a prostor nad novými dveřmi vyplnit světlíkem pro osvětlení chodby.
Dobrý den,
na základě Vámi popisovaných úvodních informací doporučuji o podporu v rámci dotačního programu "Nová zelená úsporám Light" usilovat.
Pro nové (podporované) vchodové dveře, tzn. pro dveře mezi interiérem a exteriérem je požadována tepelně-izolační výplň a případné zasklení musí být provedeno izolačním 2-sklem nebo 3-sklem.
Zároveň musí být zajištěn soulad s obecně závaznými právními předpisy (např. Vyhláška č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov, ve znění účinném ke dni podání žádosti). Dle této vyhlášky musí dle § 6, odst. , písm. c) splňovat měněné stavební prvky tzv. referenční hodnotu, kterou je v případě vchodových dveří celkový součinitel prostupu tepla Ud, který musí být max. 1,2 W/m2.K.

Doporučuji Vám tedy zahájit konkrétní spolupráci s poradcem EKIS/M-EKIS.

S pozdravem M. Stejskal
Odpovídá:  Ing. Martin Stejskal - M-EKIS Sezimovo Ústí Ing. Stejskal tisk