Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.22 / dotaz č. 146951
Dobrý den, s manželkou jsme důchodci a bydlime sami v rodinném domě, který bychom rádi částečně zateplili. Jaký je postup a kde vyřídit žádost. Děkuji
Dobrý den,
dotace na zateplení rodinného domu poskytuje program Nová zelená úsporám, resp. Nová zelená úsporám Light, která je určena pro seniory a domácnosti s nižšími příjmy, přičemž příjem žádostí startuje 9. ledna 2023.

Podrobné informace o programu naleznete na webových stránkách https://novazelenausporam.cz/

Předpokládám, že budete chtít jít spíše do programu Nová zelená úsporám Light, kde je jednodušší příprava podkladů, oproti "klasické" Nové zelené úsporám.
Je zde však také výrazně nižší strop možné dotace, je proto nejprve potřeba zvážit jaká opatření plánujete provádět a na kolik peněz by bylo možné dosáhnout.

Je možné žádat dotaci na výměnu oken a dveří, zateplení fadády, podlahy i střechy či půdy.
V případě klasické Nové zelené úsporám i na zdroje energie, solární syatémy, dešťovku, ekomobilitu a další.

Vždy potřebujete určité podklady, dle zvoleného programu. V Nové zelené úspory Light jsou podklady velmi zjednodušené, jedná se víceméně jenom o potvrzený formulář.
Vlastní podání žádosti pak probíhá výhradně elektronicky, je zapotřebí mít zřízenou elektronickou identitu.
Na konci, po provedení všech opatření, pak dokládáte opět určité doklady, dle programu a typu opatření.

V každém případě doporučuji jako první krok absolvovat bezplatné osobní poradenství v jedné z poraden EKIS, seznam zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS
V rámci této poradny s Vámi podrobně proberou postup, potřebné doklady pro daný typ opatření a odhadnou výši dotace, na kterou je možné dosáhnout.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk