Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.22 / dotaz č. 146963
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, mamka měnila v říjnu 2022 část oken na svém domku. Podle nových informací jsem pochopila, že od ledna 2023 by měla mít nárok na příspěvek na výměnu oken. Je starobní důchodce, pobírá příspěvek na bydlení a je vlastníkem nemovitosti. Jak dále postupovat.
Předem děkuji.
Dobrý den, Vaše matka může využít jakožto důchodce dotace z programu Nová zelená úsporám LIGHT.
Na okna je dotace 12 000,- Kč / kus, ovšem podmínkou je, aby okna měla rám široký nejméně 70 mm a byla osazena izolačním trojsklem ... toto je možné zjistit ze smlouvy o dílo, případně nám ji pošlete emailem.
Výše dotace je omezena částkou 150 000,- Kč, tedy to znamená, že lze podpořit výměnu až 12 kusů oken. Pokud má Vaše matka menší počet vyměněných oken, je vhodné zvážit ještě další opatření, typicky se jedná o výměnu dveří, zateplení stropů do podstřeší, zateplení obvodových stěn nebo jejich části, případně zateplení podlah nad suterénem.
Za účelem posouzení, co je výhodné pro RD Vaší matky, nabízíme bezplatné osobní konzultace ve Veselí nad Moravou, přesný termín a čas po domluvě.
K dotaci je potřeba:
1) energetický posudek, který Vám vydáme zdarma na základě provedené konzultace ... ideálně osobně, ve specifických případech lze diskutovat také telefonicky.
2) provést registraci žadatele, v případě, že chcete s dotací kompletně pomoci, tak také zplnomocnění ... k uvedenému máme k dispozici podrobné návody.
3) po dokončení - zpráva o provedených opatřeních - tuto zprávu je dle v tento okamžik platných podmínek oprávněn vystavovat pověřený pracovník MAS (tj. Místní Akční Skupina ... podrobnosti k tomuto uskupení neznám), nicméně jakožto specialisté z EKIS věříme, že dojde v tomto ohledu ke změně a tuto nezbytnou zprávu budeme moci vystavit i my, tedy energetičtí specialisté.
4) fotodokumentace původního a nového stavu daných opatření .. tedy těch oken
5) také je potřeba mít k dispozici fakturu za uvedená opatření.
S pozdravem
V. Bílek