Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.11.22 / dotaz č. 147301
Dobrý den, mám dotaz ohledně programu Nová zelená úsporám Light. A to k k bodu 3.2.1.1 bod b 3.2.1.1 Zateplení fasády. Požadovaná celková minimální tloušťka nové tepelné izolace je 200 mm.
Je to opravdu nutná podmínka a pokud jsem zvolil menší tloušťku zateplení z technických důvodů - tak podmínky nesplňuji? a nemá ani cenu žádat o dotaci.
Dobrý den,
NZÚ Light je vyhlášena od minulého pondělka s cílem maximálně dotaci pro vybrané skupiny žadatelů zjednodušit. S tím jsou bohužel spojeny i určité "nesmysly", mezi které lze zahrnout právě striktně danou tloušťku zateplení u obvodových stěn. Tedy v NZÚ Light sice není potřeba počítat součinitel prostupu tepla dané konstrukce, ale na druhou stranu je zde STRITKNĚ DANÁ TL. 200 MM tepelné izolace.
Takže pokud se na podmínkách nic nezmění, tak nebude možné podpořit jiné zateplení než min. 200 mm.
Teoreticky je možné, že se ty podmínky budou měnit ... my to ale nevíme, máme totožné informace, jako všichni ostatní.
Na druhou stranu - je trvale vyhlášena běžná NZÚ, kde se každá konstrukce hodnotí individuálně, takže pokud stavebníkovi nevyhovuje z libovolného důvodu tl. 200 mm izolace na fasádě, můžeme provést přesné vyhodnocení tl. izolace pro splnění podmínek NZÚ. Ovšem většinou se pohybujeme kolem 150 mm EPS - s ohledem na přesnému typu a tloušťce zdiva.
Nejvhodnější je osobní konzultace u nás ve Veselí nad Moravou, která je nezávazná a zdarma ... nutno předem domluvit termín.
V. Bílek

Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk