Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.22 / dotaz č. 147329
Dobrý den,
měla bych zájem o dotaci "Zelená úsporám-light". S manželem jsme oba důchodci /72 a 66 roků/ a žijeme v rodinném domě v obci Věrovany. Tento dům, který jsme postavili svépomocí a z velké části z tvárnic, které jsme si také sami vyráběli. Kolaudace proběhla v prosinci roku 1980. Vzhledem k tomu, že v té době se žádná energetická náročnost neřešila, dnes na tuto skutečnost doplácíme. Aktuální výše záloh na plyn je 11010 Kč. Měla bych proto zájem o odborný posudek navrhovaných opatření.
Vážená,
program NZÚ Light byl vyhlášen 14.11.2022 a příjem žádostí byl stanoven od 9.1.2023. Tento program je určen pouze pro rodinné domy a v nich žijící nízkopříjmové domácnosti. K těmto nízkopříjmovým domácnostem byli zahrnuti i osoby/žadatelé pobírající starobní důchod, kteří v tomto RD bydlí. Nevíme, do jaké míry jste již měli možnost se obeznámit se základními podmínkami poskytování podpory v tomto programu a především s tím, jaké stavební úpravy jsou tímto programem podporovány a v jakých finančních částkách. Ve stručnosti činí max. výše podpory pro jednoho žadatele 150 000,- Kč a podporováno je provedení zateplení obvodových stěn, tj. fasády, zateplení střechy, zateplení stropu mezi půdou a vytápěnými místnostmi pod půdou a zateplení podlah na terénu a nebo nad nevytápěným suterénem/sklepem. Dále je předmětem podpory výměna stávajících oken a výměna vchodových dveří. Žádost a požadované přílohy ( např. doklad prokazující vlastnictví bankovního účtu, doklad prokazující pobírání důchodu, zpráva o navrhovaných opatřeních, fotodokumentace atd.) se podávají pouze elektronicky prostřednictvím portálu AIS Státního fondu životního prostředí. Tyto pokyny a postupy jsou podrobně popsány na web stránkách programu NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) .
Jestli by jste měla zájem – jak píšete ve Vašem dotazu – o vypracování Odborného posudku týkajícího se navrhovaných opatření, pak je možno využít služeb našeho konzultačního střediska EKIS v Olomouci. Naše konzultační středisko EKIS se nachází na ul. Jihoslovanská 21 v Olomouci a pro potřeby dohodnutí osobní konzultace mě prosím kontaktujte na tel. 777 068 990, popř. na e-mailu svobodapa@volny.cz.

S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk