Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.22 / dotaz č. 147615
Dobrý den,
prosím o poradenství:
v lednu letošního roku jsem v RD vyměnila okna i vchodové dveře "Vekra ", splńují podmínky pro dotaci zelená úsporám, ale musím provést ještě nějaké zateplení, abych o ní mohla požádat. Projekt dosud nemám zpracovaný. Nyní se rozhoduji o zateplení půdy, na které je škvárový násyp. Chci využít zelenou úsporám light. A zhotovit rekonstrukci střechy, asi 100m2, 1/2 je rovná plechová střecha a 1/2 šikmá střecha z tašek. Jsem ve starobním důchodu.
Vytápění RD je el. přímotopy a doplňující jsou krbová kamna.
Prosím o rady jak a čím nejlépe půdu zateplit a o vyřízení dotací. Případně co by bylo vhodné jiného udělat. Fasádu zateplovat nechci, v přízemí je ještě vlhkost po povodních 2002. A dům je v údolí, kde je spodní voda.
Předem děkuji.
Dobrý den,
z hlediska dotačního programu Nová zelená úsporám jsou podporována opatření, která byla realizována a uhrazena (i částečně formou záloh) po 1. lednu 2021. Tedy na Vámi zmiňovaná vyměněná okna a vchodové dveře by bylo možné o dotaci v tomto programu usilovat. Je však nutné splnit ještě další technické parametry. Součinitel prostupu tepla celého okna Uw nesmí být vyšší než 0,9 W/m2.K (zpravidla je nutné použít tepelně izolační trojsklo). U vchodových dveří nesmí být součinitel prostupu tepla celých dveří vyšší než 1,0 W/m2.K (po zaokrouhlení).
Dále je nutné dosáhnout určitého procentuálního snížení (min. 10%) u sledovaných technických parametrů (průměrný součinitel prostupu tepla, celková primární energie z neobnovitelných zdrojů, celková dodaná energie do budovy). Samotná výměna otvorových výplní opravdu ve většině případů nestačí na požadované snížení výpočtových hodnot těchto sledovaných parametrů.

Z hlediska zateplení střechy, které teprve plánujete (bude provedeno po 12.9. 2020), můžete tedy jako starobní důchodce usilovat o dotaci v programu Nová zelená úsporám light (při splnění dalších podmínek).
Druhou možností je usilovat o podporu na vyměněné otvorové výplně společně se zateplením střechy v programu Nová zelená úsporám.

Je samozřejmě možné navrhnout i nějaká další opatření pro snížení energetické náročnosti stavby, na která by bylo možné žádat v dotačních programech Nová zelená úsporám a/nebo Nová zelená úsporám light. Pro konkrétní návrh (včetně návrhu zateplení střechy) je ale nutné vyjít ze znalosti specifických podmínek v místě stavby. Doporučuji tedy si domluvit schůzku s poradcem M-EKIS přímo na předmětné stavbě.

S pozdravem M. Stejskal