Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.22 / dotaz č. 147699
Dobrý den,
chtěli bychom využít dotaci z programu NZÚ light. Jsme vlastníky RD z roku 1975, starobní důchodci. Chceme provést zateplení fasády. Nechtěli bychom použít zateplení o požadované celkové minimální tloušťce nové tepelné izolace 200 mm. Chceme použít zateplení Baumit Open Top. Prosím o radu, jaká minimální tloušťka tepelné izolace odpovídá podmínkám dotace - splnění požadavku min. R=5,0 m2K/W (dle odborného posudku EKIS n MAS) a kde můžeme požádat o provedení výpočtu?
Vhodné použití tepelně izolačních materiálů by měl garantovat návrhem skladby v ODBORNÉM POSUDKU při podání žádosti o dotaci odborník EKIS a žadatel musí dodržet požadované parametry a doložit při závěrečném vyhodnocení akce např. technickým listem zateplovacího materiálu (Zateplení musí být provedeno vhodnými tepelněizolačními materiály, které budou aplikovány v souladu s technickým doporučením výrobce včetně zajištění ochrany tepelněizolační vrstvy před vlhkostí a povětrnostními vlivy).

Výpočet tepelného odporu R finální konstrukce závisí mimo jiné na tl. a materiálu zateplované obvodové stěny a dále na tl. a materiálu tepelné izolace (deklarovaná tepelná vodivost λD zvoleného materiálu na technických listech) a způsobu lepení / kotvení tepelně izolační vrstvy (počet kotev na m2). PŘÍKLAD pro Vámi zvolený ETICS tepelněizolační systém BAUMIT OPEN vyhoví na požadavek dotačního programu min. R=5,0 m2K/W pro zateplení stěny z cihel plných tl.450mm tepelně izolačními deskami např. 16cm EPS reflect (λD=0,031 W.m-1.K-1), ale pro zateplení stěny z cihel plných tl.300mm je již třeba 17cm a např. pro štíty podkroví stěny z cihel plných tl.150mm je třeba 18cm. Pokud byste zvolili tepelně izolační materiál s vyšší lambdou zvětší se i potřebná tloušťka zateplení.
Nejjednodušší je pro Vás splnit základní požadavek dotačního programu na splnění 200mm tepelné izolace.

Pokud budete mít zájem o spolupráci při vyhotovení odborného posudku NZÚ LIGHT, zašlete prosím na M-EKIS mailovou adresu h1.snajdarova@gmail.com podrobnosti o objektu (adresu s č.p.), úplný kontakt na žadatele (mail a telefon), případně fotodokumentaci všech fasád objektu.
Naše M-EKIS středisko Vám nabízí bezplatné zpracování Návrhu dalších vhodných energeticky úsporných opatření, pokud budete mít zájem o zpracování NEO-RD, zašlete na M-EKIS mailovou adresu h1.snajdarova@gmail.com i stručný popis zdrojů energie v objektu (např. elektrokotel o výkonu 12kW a el.bojler200l + krbová kamna...) a poslední fakturaci s uvedenou spotřebou v kWh za elektřinu /plyn apod... další potřebné údaje doplníme při vzájemné komunikaci.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk