Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.22 / dotaz č. 147859
Dobrý den , po doporučení velmi spokojeným zákazníkem z mých přátel se na vás obracím s prosbou(zakázkou) o poradenství v oblastní dotaci na rodinný dům. Mám namysli přiblížit vůbec jak to funguje , použití materiálu na zateplení atd . Děkuji moc
Dobrý den,

děkuji za dotaz i za doporučení.

U starších rodinných domů (žádost o vydání stavebního povolení vydána před 1.7.2013) lze žádat o dotaci na opatření na vytápěné obálce budovy - veškerých konstrukcí, které budovu obalují, zejména na instalaci tepelných izolací, nová okna, dveře. Výše dotace se odvíjí od dosažené hladiny podpory, plochy zateplovaných konstrukcí a jejich jednotkových výší dotace. Celkem až 650 000 Kč.

Z hlediska technických zařízení je možné podpořit výměnu nevyhovujících kotlů na pevná paliva a LTO, elektrického vytápění za ekologické zdroje vytápění.
Dále je možné získat dotaci na rekuperaci, stínicí prvky, využití dešťové vody, fotovoltaiku, apod.

Žádat o dotaci lze před, v průběhu, i po realizaci, ale je nutné plnit energetická kriteria. Tloušťky izolantů je nutné spočítat na základě skladby jednotlivých konstrukcí a celkových výsledků budovy.
Např. zateplení stěn do exterieru, které jsou postavené z plné cihly tloušťky 450 mm, navrhujeme v tloušťce 180 mm standardním fasádním polystyrenem EPS 70 F nebo 160 mm grafitového polystyrenu.

Každá stavba je individuální, a tak ji i posuzujeme. Zároveň vycházíme z Vašich požadavků a možností, proto bychom si zaslali do emailu více podkladů, jako je stávající výkresová dokumentace, foto domu, atd., abychom mohli navrhnout to, co je pro Vás optimální.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk