Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.22 / dotaz č. 148041
Dobrý den, obracím se na vás se žádostí o informaci, zda máme možnost žádat o dotaci na výměnu oken a dveří dle NZÚ LIGHT.
Jsme starobní důchodci, v roce 2003 - 2004 jsme postavili rodinný domek, který máme ve společném vlastnictví manželů. Bydlí s námi ještě dcera, která ukončila v červenci 2022 školu.
Okna jsou tříkomorová - dvojsklo. Topení - NORDline - tepelné čerpadlo vzduch - voda 9,5 kW tepelný výkon a krbová vložka na dřevo. Teplá voda - bojler 150 l. Plyn pouze vaření. Prosím o info zda splňujeme podmínky a je reálné žádost podat a zda ji můžete podat vy.
Dotační program NOVÁ ZELENÁ LIGHT je určen pro nízkopříjmové domácnosti, tj. oprávněnými žadateli jsou dle podmínek programu vlastníci nebo spoluvlastníci RD za podmínky, že "žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání
žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu)". Tj. pokud dcera dosud bydlí trvale doma a nepobírá invalidní důchod 3. stupně, nebo nejste příjemci příspěvku na bydlení, tak bohužel nejste oprávněnými žadateli. Doporučuji zkonzultovat na Úřadu práce ČR Odbor státní sociální podpory, zda nemáte na příspěvek na bydlení nárok.

Podání žádosti a doložení všech souvisejících dokumentů probíhá online přes systém AIS SFŽP ČR. Pro přihlášení do systému budete potřebovat tzv. IDENTITU OBČANA. Podání žádosti a doložení všech souvisejících dokumentů v programu Nová zelená úsporám probíhá online přes systém AIS SFŽP ČR, na www stránkách je podrobný návod. Dle záložky "Časté dotazy" na www.novazelenausporam.cz v současné době SFŽP ČR nemá možnost využívat bankovní identitu k přihlášení do informačního systému. Probíhají však intenzivní jednání s bankovní asociací o možnosti bankovní identitu využívat. Předpokládají, že v první polovině roku 2023 bude bankovní identita k dispozici. Již nyní lze bankovní identitu využít k ověření pro přihlášení do IDENTITY OBČANA. Pokud nechcete identitu občana ověřovat bankovní identitou, lze IDENTITU OBČANA aktivovat samostatně na CZECH POINTu na poště. V případě podání žádostí o dotaci NZÚ LIGHT by Vás EKIS nebo MAS měl navést a pomoci se zřízením a užitím identity občana při současném zachování ochrany citlivých údajů, tj. nemohou žádost podat přímo za Vás, vždy se tam prvně musíte přihlásit Vy jako žadatel a případně v systému AIS odsouhlasit plnou moc na jinou osobu. Doporučuji nedávat přihlašovací údaje k IDENTITĚ OBČANA k dispozici cizím osobám.

Vzhledem k nutnosti fyzické návštěvy EKIS n. MAS na místě RD minimálně pro zpracování odborného posudku a pro vyhotovení závěrečné zprávy prosím oslovte středisko MAS n. EKIS co nejblíže místu Vašeho RD. Na stránkách https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS je k dispozici mapa, kde po zadání Vašeho města s PSČ se Vám nabídnou nejbližší střediska EKIS.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk