Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.22 / dotaz č. 148209
Dobrý den. Ráda bych využila dotaci Zelená úsporám, jestli to bude možné. Chystám se vyměnit okna v bytě v OV, jsem v ID 3. stupně.
Dotační program NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT je určen pro vlastníky nebo spoluvlastníky rodinných domů za podmínky, že "žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo příspěvek na bydlení alespoň po část období před podáním žádosti. V tuto chvíli bohužel dotační program NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT není určen pro majitele bytů v bytových domech, tj. převážně rozhoduje údaj zapsaný v katastru nemovitostí.

Rodinný dům je definován dotačním programem pro účely NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT jako stávající, řádně dokončené, v katastru nemovitostí evidované:
– stavby pro bydlení, v nichž jsou nejvýše tři samostatné byty,
– obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt,
– stavba určená pro rodinnou rekreaci, která je využívána pro trvalé rodinné bydlení a má přiděleno číslo popisné nebo evidenční.
– jednotlivé samostatně stojící budovy rodinného domu (evidované společně pod jedním číslem popisným), pokud každá z nich stavebně technickými parametry a účelem užívání odpovídá rodinnému domu a je k bydlení užívána a současně je i vymezenou bytovou jednotkou dle definice.

Tj. pokud se ve Vašem případě jedná o byt dle definice RD výše, můžete se obrátit ohledně spolupráce pro získání dotace NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM LIGHT na naše EKIS na mailovou adresu h1.snajdarova@gmail.com (přesná adresa s č.p. a kontakt na Vás jako žadatele e-mail a telefon).

Pokud je Vaše bytová jednotka součástí bytového domu, doporučujeme řešit výměnu oken v rámci SVJ a v tomto případě můžeme Vašemu bytovému domu nabídnout bezplatné zpracování komplexního Návrhu energetických opatření NEO-BD, na základě kterého se dozvíte o dotačních možnostech v rámci základního dotačního programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM pro BYTOVÉ DOMY vč.možnosti např. instalace FVE na střeše bytového domu.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk