Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.11.22 / dotaz č. 148223
Dobrý den! Podle návodu k získání dotace z titulu Nová zelená úsporám Light jsem usoudil, že mohu požádat o posudek k žádosti o dotaci zdarma. Pro zdroj informací uvedu i odkaz: https://www.penize.cz/vlastnictvi-nemovitosti/437167-nova-zelena-usporam-light-podrobnosti-a-podminky-dotace.
Je to pravda, popřípadě jak mám požádat, jak dlouhá je čekací doba? V rodinném domku zůstala žít moje maminka, je tam potřeba vyměnit stará špaletová okna. Proto se o dotaci zajímám. Děkuji za informaci.
Dobrý den,

Četl jsem podrobně materiál "Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti v rámci Modernizačního fondu z 14.11.2022. V bode 4.1.4 se správce programu zmiňuje o tom, že zprávu o navrhovaných opatřeních musí být potvrzena pracovníkem EKIS, viz kapitola 9. K dnešnímu datu však nám nejsou jako poradcům známy skutečnosti kdo, jak a jakým způsobem bude odborný posudek financován.

Z metodiky MPO jsme dostali písemný pokyn, že nově posudky, jako je třeba tento ale v právní praxi lze toto třeba rozšířit i třeba na posudky - energetické průkazy náročnosti budovy, nebo energetický posudek podle zákona o hospodaření s energií bude možné přímo financovat za pomocí středisek EKIS. Detaily tohoto hodnocení nejsou známy, takže asi možná pravděpodobně to tak nějak do budoucna bude. To je dnešní faktický stav, více k tomu neumím dnes sdělit. Žádné jiné pokyny jako poradci středisek EKIS jsme nedostali...

Ale abych aspoň na něco odpověděl co známe určitě a plyne z vyhlášení dotační programu je fakt, že na výměnu špaletových oken máte při splnění základního požadavku (příspěvku na bydlení nebo důchodců). Nemusí se nutně jednat o výměnu, ale může se jednat i o opravu špaletových oken, kde mohou být použity izolační 2-skla nebo 3-skla.

Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk