Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.22 / dotaz č. 148255
Dobrý den,

měl bych dotaz k zateplení soklu rodinného domu.
Našel jsem informaci, že zateplení se provádí až do nezámrzné hloubky (cca 80 cm).
V našem případě byly základové pasy vylity do hloubky cca 120 cm, pak na ně byly usazeny 3 řady ztraceného bednění. Horní hrana základové desky je 20 – 40 cm na terénem, pak začíná zdivo.
Do jaké hloubky má být provedeno zateplení soklu? Mají být zatepleny celé 3 řady ztraceného bednění až k základový pasům?
Pokud by ale nezámrzná hloubka byla přes 100 cm pod povrchem, tak by to znamenalo, že by musely být polystyrenem zatepleny nejen 3 řady ztraceného bednění, ale i beton pod nimy (tj. zakladové pasy) - zateplují se i základové pasy?
Dobrý den,
zateplení soklu/základových pasů se provádí kvůli omezení tepelného toku přes tuto konstrukci (snížení úniku tepla) a rovněž kvůli dosažení dostatečné povrchové teploty v interiéru budovy pro zamezení rizika vzniku plísní či kondenzace vodní páry.

Zateplení se doporučuje provést do nezámrzné hloubky, přesně jak píšete. V projektech se však běžně setkáváme, že jsou základy zatepleny zhruba 60-80 cm pod úroveň terénu.
Pokud jsem to pochopil z Vašeho popisu správně, výška vyzděného ztraceného bednění je cca 75 cm, a z toho 20-40 cm je nad terénem. Tedy pod terénem jde ztracené bednění do hloubky cca 30 - 50 cm.
To je z hlediska zateplení poměrně málo, doporučoval bych jít se zateplením do hloubky min. 60 cm pod terénem. Zda lze zateplit i vylitý základ záleží na provedení. Pokud to bude možné, zateplete i tuto část.
Alternativou by mohlo být provedení spodní části izolace vodorovně. I tímto způsobem prodloužíte dráhu tepelného toku a omezíte únik tepla.

Schematický popis např. zde: https://stavba.tzb-info.cz/zateplovaci-systemy/13156-nejcastejsi-vady-a-jejich-reseni-pri-zatepleni-soklu
Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk