Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.22 / dotaz č. 148443
Dobrý den vážený pane Mrkvičko,
na stránkách MPO jsem na Vás našla odkaz v sekci bezplatné poradenství o energetických úsporách a dovoluji si Vás požádat o bezplatné zpracování návrhu energetického opatření pro náš RD. Jedná se konkrétně o návrh zateplení vnějšího pláště posledních tři místnosti v plánech objektu označené jako obývací pokoj, ložnice a pokoj. 
Materiál zdiva: obývací pokoj - cihla, ložnice a pokoj - kámen, cihla. 
Šířka obvod. zdiva: obývací pokoj - 45 cm, ložnice a pokoj - 60 cm (v plánech špatně zakresleno pouze 45 cm), výška cca 4,5 m ke střeše.
Ze strany do dvora lze provést zateplení z venkovní strany, z druhé strany není k objektu dostatečný přístup, mezi naším domem a sousedním je cca 50cm ulička a pozemek uličky je ve vlastnictví sousedů. Před cca třemi lety jsme nechali nainstalovat na okna vnější žaluzie (od firmy Svět oken), okna jsou plastová od firmy Vekra a jsou to dvojskla a byla instalována před cca 13 lety - dle dokumentace U=1,1W/m2K. 
Stropy v minulosti manžel zateploval 16 cm vrstvou skelné vaty s dřevěným záklopem. 
Dům není podsklepený, podlahu tvoří beton + plovoucí podlaha a do bourání podlah se nám nechce.
Rádi bychom věděli čím zateplit, kolik cca v dnešní době stojí zateplení a jaká je jeho návratnost.
S pozdravem
Dobrý den, děkuji vám za dotaz. Nastudoval jsem důkladně projektovou dokumentaci co jste mi poslala a musím za vími dojet osobně a vše vyřeěit na místě samém.
Obecně řečeno, okna s U=1,1 jsou sice ne úplně nejlepší řešení, ale není to ten hlavní problém. Hlavní úniky a tepelné ztráty jsou přez svislé konstrukce stěn. Ty je nutno zateplit. Pokusíme se na místě samém najít technické řešení zateplení z venku kvalitním izolantem o tloušťce cca 170mm. Pokud to technicky nepůjde, je řešení izolace zevnitř místností, ale to je problémové řešení. Jednak si zmenšíte místnosti a za druhé posunete kondenzační bod dovnitř konstrukce a dům vám začne vlhnout. Zpracuju vám po osobní návštěvě návrh energetických opatření kde bude vyčíslena investice a také vyčíslena návratnost investice. K tomu budu potřeba vědět jaké máte náklady na emergie.
Prosím volejte na 722 914 769. Vámi udané číslo je nefunkční
Odpovídá:  Ing. Martin Mrkvička - M-EKIS Lázně Toušeň, Ing. Mrkvička tisk