Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.22 / dotaz č. 148477
Dobrý den,
jsme s manželkou vlastníci bytu v SVJ v Jeníkově u Hlinska. Jedná se o 6-ti bytovku, kde je zateplena fasáda čtyř bytů. Chtěli bychom zateplit fasádu našeho bytu. Oba s manželkou pobíráme starobní důchod.
Prosím o sdělení, zda máme nárok na v akci Zelená úspora.
Dobrý den.
Odpověď bych rozdělil na dvě části - Nová zelená úsporám ligth a klasická Nová zelená úsporám.
Žadatelem o podporu v dotačním programu Nová zelená úsporám light může být pouze vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu. Z tohoto dotačního programu nárok na podporu nemáte.
Jelikož se jedná o bytový dům, bylo by možné žádat v dotačním titulu Nová zelená úsporám pro bytové domy. I přesto, že by došlo k zateplení jedné a to vaší bytové jednotky, muselo by být žadatelem SVJ. Společenství vlastníků jednotek by bylo i příjemcem dotace a muselo by hradit související náklady s realizací a následně vám vše přeúčtovat. Další úskalí vidím v tom, že musíte splnit další technické parametry, kromě jiného minimálně 10% snížení součinitele prostupu tepla obálkou CELÉ budovy. Zda toto splníte vám takto bez podrobných výpočtů nejsem schopen garantovat. Nejlepším řešením je, najít si nejbližšího eneregtického specialistu na https://www.mpo-enex.cz/experti/ nebo http://www.asociacees.cz/seznam-clenu, který by podrobněji spočítal, zda na dotaci budete mít nárok.
Odpovídá:  Ondřej Balihar - M-EKIS Chrudim, Ondřej Balihar tisk