Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.22 / dotaz č. 148505
Dobrý den,
mám dotaz na dotaci Nová zelená úsporám LIGHT - má na dotaci nárok osoba, která je ve starobním důchodu, nadále pracující, bydlící sama v RD v jedné domácnosti a která vlastní ideální polovinu předmětného RD?
Druhá polovina RD je osoby výdělečně činné bydlící v jiné domácnosti i domě.
děkuji
Dobrý den, ano, má.
Konkrétní případ jsem konzultoval s odpovědným zástupcem poskytovatele, kdy mi kolega ze SFŽP potvrdil, že v tomto případě, pokud je žadatel ve starobním důchodu, je spoluvlastníkem nemovitosti a v této nemovitosti sám (popř. s jinými osobami ve starobním důchodu) bydlí, pak je způsobilým žadatelem. Viz znění podmínek kap. 2.1 Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám light pro nízkopříjmové domácnosti. Platí přitom pro účely programu NZÚ light, že 1 rodinný dům je 1 domácnost.

Na dotaci tudíž máte nárok.

Citace z podmínek NZU light:

Vlastníci nebo spoluvlastníci rodinného domu, ve kterém jsou trvale hlášeni déle než od 12. září 2022
Vlastníci nebo spoluvlastníci trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci, ve které jsou trvale hlášeni déle než od 12. září 2022

PODMÍNKA! Žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení.

Děkujeme, 2009 EKIS Teplice Eco Ventus
Odpovídá:  Ing. Kurt Postupka - EKIS Teplice Eco Ventus tisk