Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.22 / dotaz č. 148510
Dobrý den,
zvažuji podání žádosti o dotaci NZÚ Light na částečné zateplení domku. S manželkou jsme oba důchodci a žijeme v řadovém rodinném domku, který je cca 150 starý. Obvodové zdi jsou postaveny z opuky a jsou silné zhruba 60 cm.
Letos na jaře jsem provedl za pomoci přátel zateplení (fasádu) severní stěny domku polystyrenem o síle 8 cm a protože mi zbyl nějaký materiál ( polystyren a lepidlo) rozhodl jsem se zateplit ještě verandu na jižní straně domku, která byla přistavěna počátkem padesátých let z cihel o síle stěny cca 30 cm. Práce probíhaly počátkem října letošního roku kdy jsem dokoupil ještě další polystyren (mohu doložit fakturou za polystyren), abych zateplil část jižní stěny. Z důvodu příchodu zimy se mi podařilo pouze nalepit a hmoždinkami připevnit polystyren a povrchovou úpravu jsem nechal na jaro 2023. Když jsem se dozvěděl o vyhlášení NZÚ Light, napadlo mne, že bych mohl využít dotaci na zateplení celé jižní stěny domu ( zatím je polystyren jen na verandě a zhruba jedné třtině plochy jižní stěny domu. Protože již jsem začal (svépomocí) zateplování využitím pouze 8 cm polystyrenu nevím jestli bych dosáhl na dotaci.
Můžete mi prosím vzhledem k Vašim zkušenostem aspoň odhadem odpovědět na následující otázky?
1) Mohlo by stačit na splnění podmínek k dosažení dotace na zateplení stěny použití pouze 8 cm polystyren? Vzhledem k tomu , že už mám zhruba třetinu stěny tímto polystyrenem zateplenu, chtěl bych na zbytek fasády tuto sílu polystyrenu použít?
2) Je dotace 6000 Kč přiznávána na m2 plochy stěny nebo na m délky stěny bez ohledu na výšku stěny?
3) Pokud bych zhotovil celé zateplení svépomocí a dosáhl na dotaci, dostal bych v rámci dotace pouze náhrady za fakturou doložený nákup materiálu nebo i za práci na zhotovení díla?
4 ) Ještě bych potřeboval zateplit strop průjezdu (odhadem 3,5m x 10m), který je současně podlahou dvou místností v půdní vestavbě v 1. patře. Pokud by dotace nebyla poskytována na počty metrů plochy , ale jen délky stěny, který rozměr by byl vzat pro potřebu výpočtu výše dotace 10m nebo 3.5m?

Předem děkuji za odpovědi
Dobrý den,
nejprve několik citací z podmínek NZU Light:
- Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována po 12. září 2022.
- Zateplení fasády - Požadovaná celková minimální tloušťka nové tepelné izolace je 200 mm. V případě použití lepší tepelné izolace (např. šedého EPS) je možné použití nižší síly izolantu.

Nyní k Vašim dotazům:
1) Bohužel Vás musím zklamat, tato tloušťka není pro žádost o dotaci dostatečná.
2) Jedná se o délku stěny bez ohledu na její výšku.
3) Nárok na dotaci se odvíjí od množství realizovaných opatření a je stanoven pevnou cenou za měrnou jednotku (ve Vašem případě běžným metrem zateplované fasády), nikoliv na základě faktur.
4) Zde jste narazil na slabé místo programu. V podmínkách NZU Light taková konstrukce nijak nefiguruje. Doporučil bych přímý dotaz na telefonní linku NZU (725 308 490 - https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light)

Závěrem ještě odkaz na kalkulačku, kde si můžete ověřit nárok na dotaci.

S pozdravem,
Jan Kárník, EKIS Rakovník
Odpovídá:  Ing. Jan Kárník - EKIS Rakovník Ing. Tichý tisk