Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.12.22 / dotaz č. 148540
Dobrý den. Prosím o informaci o možnosti čerpat dotace z programu zelená úsporám light. Jsem vdova a důchodkyně. Bydlím v rodinném domku s dcerou pobírající invalidní důchod 3.stupně. Spolumajitelky domu jsou i dvě další dcery, které s námi nebydlí, mají vlastní domácnost v jiné obci. Nejsem si jista, zda se mohu ucházet o dotace z tohoto programu. Pokud ano, jak mám postupovat. Dům by potřeboval téměř všechny opravy. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
dle Vašich informací byste měla mít na dotaci NZÚ light nárok. Vy a dcera dodáte potvrzení o důchodech. Nebydlící dcery dodají potvrzení/čestné prohlášení o tom, že v domě nebydlí (není na to předepsaný formulář, takže čestné prohlášení vlastními slovy).
Co se týká opatření na RD, kde píšete, že je potřeba udělat všechno - NZÚ light je omezen výší dotace 150 000,- Kč. Po vyčerpání lze však žádat o běžnou dotaci Nová zelená úsporám. V těchto případech tedy preferujeme setkání u nás ve středisku EKIS ve Veselí nad Moravou, na kterém si můžeme ujasnit základní informace, týkající se jak možných opatření tak kombinace s NZÚ / LIGHT a nastavení, co do které dotace vložit. Také můžeme provést nezbytnou registraci do systému (resp. 1. část registrace, protože ve 2. části bývá nejčastěji potřeba zajít na CzechPoint - nicméně i v tomto se snažíme být maximálně nápomocni.)
Nabízíme tedy osobní setkání ve Veselí nad Moravou - termín je nutno domluvit telefonicky nebo emailem.
V průběhu příštího roku budeme jakožto kompetentní osoby v programu NZU LIGHT provádět také osobní návštěvy domů, takže i na tomto je možné se domluvit ... ovšem jak jsem psal, je vhodné provést "seznamovací schůzku" u nás ve Veselí nad Moravou, abychom si ujasnili, co je pro Váš RD vhodné k řešení a přes jakou dotaci.
Připomínám, že konzultace ve středisku Veselí nad Moravou jsou nezávazné a zdarma.
Konzultace na základě předběžné domluvy v místě bydliště jsou pro NZÚ LIGHT také zdarma, stejně jako komplexní administrace tohoto programu, určeného pro důchodce a osoby pobírající příspěvek na bydlení.
S pozdravem
V. Bílek, EKIS Veselí nad Moravou, tel. 776 021 958
Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk