Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.22 / dotaz č. 148555
Dobry den. Prosil bych o zodpovezeni dotazu k " Zelena usporam light. Jedna se o zatepleni pudy ( cca 70 m²) a o vymenu 3 ks oken v obci u Mor. Budejovic. Docetl jsem se, ze je k zadosti nutne dolozit :
bod 1- fotodokumentace -staci vyfotit okna a pudu, vytisknout na format A4 a pripojit k zadosti?
bod 2- jednoduchy odborny posudek-kdo mi tento posudek vystavi, jake podklady k vystaveni potrebuji a kam mam dojet posudek vyridit , nebo poslat podklady? Nebo prijede nejaky pracovnik vse zkontrolovat?
bod 3-konecna zprava o provedenych pracich-opet, kdo mi tuto zpravu napise, nebo na zaklade nejakych podkladu potvrdi? A prijede nekdo prace prekontrolovat na misto?

Dale je pozadavek starobni duchod ( ten splnuji), a vlastnictvi nemovitosti. Staci kopie "Listu vlastnictvi" z Katastru nemovitosti?
Poslednim pozadavkem je trvaly pobyt. V chalupe bydlim jiz 10 roku a jsem trvale nahlaseny. Bydlim zde sam. Potrebuji k zadosti potvrzeni Obecniho uradu ze jsem zde nahlaseny a od kdy ?

Za vasi odpoved velice dekuji predem.


Dobrý den z Třebíče,
v současnosti dochází ke zpřesnění některých definicí a pojmů v rámci podmínek dotačního programu Nová zelená úsporám light. Každopádně k Vašim dotazům:
ad 1 - je potřeba vyfotit řešené konstrukce před a po realizaci opatření - tisknout nemusíte, vše se musí předat elektronicky do systému AIS
ad 2 - zpracovat odborný posudek a závěrečnou zprávu jsou oprávnění zástupci MAS (http://databaze.nsmascr.cz/) a EKIS (https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS), jehož součástí i naše společnost. Osobní návštěva není dle textu programu nutná, záleží na individuálním posouzení zpracovatele.
ad 3 - podobně jako bod 2, realizace se dokládá zejména fotodokumentací provedeného opatření a také fakturami za materiál/práce. SFŽP si vyhrazuje po dobu udržitelnosti projektu (5 let) možnost kontroly na místě.

Formální požadavky na žadatele si následně ověří Státní fond životního prostředí při administraci - není potřeba dokládat k žádosti dodávat tedy starobní důchod, vlastnictví nemovitosti ani trvalý pobyt. Jen doplním, že budova musí splňovat definici rodinného domu podle podmínek SFŽP - zmínil jste chalupu, je možné realizovat i na budovách pro rodinnou rekreaci, pokud jsou trvale využívané a mají přiděleno číslo popisné nebo evidenční.

Doporučuji kontaktovat oprávněné organizace MAS/EKIS - můžete přímo nás, například přes email: euroenergo@euroenergo.net koncem příštího týdne, kdy už by snad měly být všechny podmínky ujasněny. Příjem žádostí bude od 9.1.2023 a bude potřeba mít bankovní účet a také zřízenou elektronickou identitu - zde přehledné návody (https://novazelenausporam.cz/identita-obcana/), případně dovysvětlíme.
Odpovídá:  Vladimír Novotný ml. - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk