Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.12.22 / dotaz č. 148885
Dobrý den, rádi bychom čerpali dotaci z NZÚ light na zateplení obvodového zdiva samostatně stojícího RD ve Starém Městě. Dům je ze 60.let, zdivo je ze škvárobetonu a cihel, tloušťka zdiva cca 45cm. Dočetla jsem se, že minimální tloušťka zateplení je 20cm, nebo je možno použít jiný materiál.
Pokud bychom použili šedý grafitový polystyrén o tloušťce 120-140mm, bylo by zateplení dostatečné a splňovalo by normy pro čerpání dotace?
Podle našich orientačních výpočtů by 150tis z dotace nepokrylo náklady na zateplení celého domu, je možné tedy čerpat dotace a zateplit pouze část domu? ( 3steny)
Dům je částečně podsklepený, suchý,pouze v zimním období se ve vnějších rozích sráží voda a tvoří plíseň - domníváme se, že jsou stěny studené. Rádi bychom si tedy nechali poradit,zda je takové řešení vhodné?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, předpokládám, že jako žadatel splňujete specifické podmínky pro dotaci, tj. důchod / příspěvek na bydlení.
Tedy k Vaší otázce:
Na fasádu je předepsaná tl. izolace z bílého fasádního polystyrénu 200 mm. Tomu odpovídá grafitový fasádní polystyrén tl. 160 mm. Teoreticky je možné použít tzv. fenolickou pěnu, která má o cca 50 % lepší tepelně izolační vlastnosti než bílý polystyrén, ovšem je cca 9 x dražší, takže na běžné zateplení fasády se obvykle nepoužívá.
Výše dotace je 6000,- Kč/běžný metr, maximálně 150 000,- Kč, maximálně 100 % nákladů. Předpokládáme, že cílem vyhlašovatele nebylo zrovna provádění rozsáhlých zateplovacích činností - protože k tomu je určena "běžná" Nová zelená úsporám. Tedy dotace na zateplení vychází "pouze" na 25 běžných metrů - tedy pro samostatně stojící RD "délkově" nestačí.
Zateplením obvodových stěn byste měla dosáhnout eliminace koncentrace vlhkosti na vnitřních površích obvodových stěn (při běžné vlhkosti vzduchu v interiéru). Ovšem v případě, že zateplíte pouze část domu, hrozí riziko zvětšených projevů (kondenzace, plísně) na nezateplené stěně - zejména v kritických detailech napojení na různé typy konstrukcí, nadpraží atd.
Z tohoto důvodu rozhodně doporučujeme provést zateplení všech obvodových stěn.
Vzhledem k dotaci - můžete kombinovat NZÚ LIGHT a NZÚ ... tedy tu zvýhodněnou použít na část stěny a na zbylou pak NZÚ, kde je dotace od 600,- Kč/m2 - ovšem je nutno prokalkulovat, zda by byly splněny podmínky pro dotaci z NZÚ, tedy % stanovených úspor.
Upozorňuji, že u spousty domů nejsou problematické pouze obvodové stěny, ale také jiné konstrukce - tedy stropy do podstřeší - šikminy - rovná střecha - podlahy nad suterénem - podlahy na terénu. A samozřejmě okna a dveře, ale předpokládám, že ty máte již po výměně.
Tedy je vhodné provést komplexní posouzení stavu Vašeho domu a až následně zvolit, co by bylo vhodné řešit z NZÚ LIGHT a co případně v navazující NZÚ ... není totiž pravidlem, že NZÚ LIGHT je vždy výhodnější!
Nabízíme Vám bezplatné nezávazné konzultace v našem středisku ve Veselí nad Moravou ... termín je potřeba domluvit emailem nebo telefonicky.
Za EKIS Veselí nad Moravou Ing. Vojtěch Bílek, tel. 776 021 958

Odpovídá:  Ing. Vojtěch Bílek ml. - EKIS Veselí nad Moravou Ing. Bílek tisk