Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.22 / dotaz č. 149005
Pane inženýre, zkusím Vám popsat svoje úvahy:
- Náš dům v Křelově má cca 20 let
- Horní patro je postaveno jako podkroví, sádrokartonová vestavba, zaizolovaná vatou
- Nad patrem zůstala půda, což je špice 11 m dlouhá, cca 4 m široká a ve špici cca 2 m vysoká
- Na střeše je pálená taška, pod taškou jen folie
- Půda má tedy střechu tepelně neizolovanou
- Přemýšlel jsem o zateplení střechy zevnitř, ale nikdy jsem to neudělal
- Nechci izolovat podlahu půdy, ta vlastně izolovaná je a dodatečná izolace by ji hodně zvedla

Narazil jsem články o připravované výzvě „Zelená úsporám light“, která bude podporovat menší zateplovací akce, začal jsem uvažovat o zateplení střechy na půdě, spadám do podmínky dva důchodci v domě a chci se Vás zeptat:

- Spadala by taková investice do daného programu?
- Nejedná o celou střechu, jak je nákres v materiálech NZUL, ale "jen" o střechu nad vestavbou
- Musel bych doložit projekt, nebo jen jednoduché nákresy a údaje o použitých materiálech
- Kdo dělá finální doporučení či posouzení, to děláte Vy?



Vážený,
z Vašeho textu vyplývá řešení vašeho podkroví jako vestavba tepelně izolovaná „vatou“ (vláknitou tepelnou izolací), jak v konstrukci šikmé střechy vestavby, tak ve vodorovné stropní konstrukci vestavby, oddělující tuto od nevytápěného půdního prostoru. V místě nevytápěného půdního prostoru je již šikmá střešní konstrukce směrem ke hřebeni bez zateplení. V případě požadavku na podporu zateplení šikmé střechy až k jejímu hřebeni, je v podmínkách Nová zelená úsporám (NZÚ) Light - kromě jiného - uvedeno, že takovéto zateplení bude provedeno nad vytápěnými prostory domu. Váš půdní prostor je však nevytápěný a tak na tuto část vaší střešní konstrukce umístěné v nevytápěném půdním prostoru se dle technických podmínek NZÚ Light podpora nevztahuje.

K Vašim doplňujícím dotazům potom uvádíme následující :
Ve všeobecnosti se k žádosti a k doložení realizace v případě NZÚ Light projektová dokumentace či „technické nákresy“ nepředkládají. Dle podmínek NZÚ Light je potřebné dodržet jen vhodné tepelněizolační materiály a jejich předepsané tloušťky, včetně správného provedení. Důležitou a nedílnou součástí je podrobná fotodokumentace stavu před, v průběhu a po provedení prací.

Z hlediska administrace se zde dokumenty člení na dokumenty podávané při žádosti ( např. doklad prokazující vlastnictví bankovního účtu, doklad prokazující pobírání důchodu, Zpráva o navrhovaných opatřeních, fotodokumentace atd.) a na dokumenty požadované k doložení realizace projektu ( Zpráva o provedených opatřeních, fotodokumentace). Žádost a požadované přílohy se podávají pouze elektronicky prostřednictvím portálu AIS Státního fondu životního prostředí. Vše výše uvedené, jako pokyny a postupy jsou podrobně popsány na web stránkách programu NZÚ Light (https://novazelenausporam.cz/jak-na-to/jak-na-to-v-nzu-light/) .
Podle stávajících instrukcí mají potřebné zprávy zpracovávat i střediska EKIS, tj. i naše středisko EKIS v Olomouci. Naše konzultační středisko EKIS se nachází na ul. Jihoslovanská 21 v Olomouci a pro potřeby dohodnutí osobní konzultace mě prosím kontaktujte na tel. 777 068 990, popř. na e-mailu svobodapa@volny.cz.
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk