Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.22 / dotaz č. 149109
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaká je hodnota součinitele tepelné vodivosti cihly, vyrobené asi svépomocí časově cca kolem první světové války nebo i před ní hlavně z pilin, vápna, tedy bílé barvy.
Cihly mají tvar 15x15x33cm, ale i jiné, zřejmě si mohli vyrobit cihly požadovaných tvarů. Je tam dost dutinek. Někdy "čouhal" i kousek dřeva.
Součinitel tepelné vodivosti vyjadřuje schopnost vést teplo a je závislý na mnoha faktorech (např. na vlhkosti, objemové hmotnosti, střední teplotě, tloušťce materiálu a dalších).

Deklarovaná hodnota součinitele tepelné vodivosti λD (W/m.K) ve stavebních materiálech je specifikována výrobcem dle norem příslušného výrobku, výrobce ji uvádí např. v technických listech konkrétního výrobku.
Tato hodnota je podkladem pro ověření kvality řešení energeticky úsporných opatření v dotačních programech ve fázi realizace (dokládá se použitý materiál zlepšující obálku budovy).

Návrhová (výpočtová) hodnota součinitele tepelné vodivosti λu (W/m.K) je odvozena pro určené teplotní a vlhkostní podmínky a způsobu zabudování do konstrukce.
Tato hodnota se používá v tepelně technických výpočtech i např. při zpracování PENB, kdy prokazujeme v dotačních programech výpočtem finální vlastnost upravované konstrukce a úsporu energií dle podmínek jednotlivých programů.

Pro stanovení součinitele tepelné vodivosti nespecifikovaného nestejnorodého materiálu stáří cca 100let vyráběného pravděpodobně svépomocí je korektním způsobem pro použití ve výpočtech pouze stanovení tohoto údaje certifikací konkrétního vzorku výrobku ve zkušebnách. Naměřená hodnota součinitele tepelné vodivosti λm (W/m.K).

Další možností energetického specialisty pro vyhodnocení v dotačních programech je návrh dostatečné tloušťky tepelně izolačního materiálu tak, aby posuzovaná konstrukce vyhověla požadavkům dotačního programu na součinitel prostupu tepla / tepelný odpor konstrukce i bez započtení nedefinovaného materiálu. V tomto případě doporučuji použít difuzně otevřené zateplovací materiály vzhledem k možnosti vzniku nežádoucích kondenzací v konstrukci, které nelze korektně výpočtově při použití materiálu neznámých vlastností stanovit.

Orientačně je např. ve výpočtovém programu ENERGIE 2023 specifikován materiál
Pilinobeton 1 – souč. tepelné vodivosti λu=0,18 W/(m.K), měrná tepelná kapacita 1470 J/(kg.K), objemová hmotnost 500kg/m3, faktor difuzního odporu 9
Pilinobeton 2 – souč. tepelné vodivosti λu=0,32 W/(m.K), měrná tepelná kapacita 1470 J/(kg.K), objemová hmotnost 1000kg/m3, faktor difuzního odporu 12
Údaje podle ČSN 730540, podle ČSN EN ISO 10456 a podle ČSN EN ISO 12524. Datum zápisu do databáze: 10/2004

PŘÍKLAD NZÚ LIGHT
V případě použiti tepelněizolačních materiálů s návrhovou tepelnou vodivosti λu nižší než 0,04 W.m-1.K-1 může být navržena tloušťka vrstvy nového materiálu taková, aby tepelný odpor vrstvy přidaného izolantu byl nejméně R=5,0 m2K/W pro zatepleni fasády. Vlastnosti této tepelné izolace budou doloženy např. technickým listem, ve kterém bude uvedena tepelná vodivost materiálu stanovena dle v ČR platných technických norem.

Pro izolační desky ze skelné minerální plsti s λD = 0,030 W·m-1·K-1 / λu = 0,034 W·m-1·K-1 je technickém listě výrobce uveden RD=5,0 m2K/W pro tloušťku materiálu 150mm (RD=d/ λD=0,15/0,030=5 m2K/W).
Požadavek programu NZÚ-LIGHT (závazné pokyny k 6.12.2022) na posouzení dle poznámky 2 pouze vrstvy přidaného izolantu tj. při použití návrhových hodnot materiálu bez vlivu odporu při přestupu tepla na vnitřním povrchu a vnějším povrchu a bez započtení vlivu tepelných mostů (kotvení nebo rošty nebo krokve apod.) pro izolační desky ze skelné minerální plsti s λD = 0,030 W·m-1·K-1 / λu = 0,034 W·m-1·K-1 je potom výpočtem stanoven Ru=d/ λu=0,17/0,034=5 m2K/W pro tloušťku tepelně izolačního materiálu 170mm, se započtením vlivu kotevního roštu provětrávané fasády 200mm.
Dle zadávacích podmínek pro zateplení fasády je požadovaná celková minimální tloušťka nové tepelné izolace 200 mm bez nutnosti doložení tepelnětechnického výpočtu.

PŘÍKLAD NZÚ
Požadavek dotačního programu pro DÍLČÍ podporované opatření na Součinitel prostupu tepla konstrukce na obálce budovy, na které je prováděno opatření ≤ 0,7 UN,20=0,3*0,7=max.0,21 W/m2K … zde je třeba prověřit celou konstrukci vč. všech zabudovaných materiálů s vlivem odporu při přestupu tepla na vnitřním povrchu a vnějším povrchu a se započtením vlivu tepelných mostů (kotvení nebo rošty u provětrávaných fasád apod.)

Požadavku programu NZÚ pro DÍLČÍ podporované opatření v případě bez započtení vrstvy necertifikovaného materiálu zdiva a se započtením vlivu kotevního roštu provětrávané fasády vyhoví izolační desky ze skelné minerální plsti v min. tl.180mm, se započtením materiálu pilinobeton 2 v tl.300mm (na základě např. minimálně stanovení obj.hmotnosti vzorku) vyhoví se zahrnutím vlivu kotevního roštu provětrávané fasády izolační desky ze skelné minerální plsti v min. tl.150mm.
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová tisk